Published On: Sub, ožu 7th, 2015

NEZAUSTAVLJIVI ZUKAN HELEZ: Slijedi revizija HOS-a

Zukan_Helez_kabadahija_1

Na sjednici održanoj u četrtak 5. ožujka, Vlada Federacije BiH, uz ostalo, donijela je i Odluku kojom zadužuje Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata, točnije Odjel za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze da od Udruge dragovoljaca i veterana Hrvatskih oružanih snaga (HOS) preuzme ratnu arhivu HOS-a. Izuzet će se arhiv vezan uz djelovanje HOS u razdoblju od 18. rujna 1991. do 1. svibnja 1993. godine.

Udruge dragovoljaca i organizatora otpora HOS BiH su dužne predati Federalnom ministarstvu popise pripadnika HOS-a i zapovjedi o postavljenju i razrješenju sa zapovjednih dužnosti iz razdoblja 18. rujna 1991. – 1. svibnja 1993. godine. Glavni stožer HOS-a dužan je predati dokumenta i za dodatno razdoblje do 15. kolovoza 1993. godine, priopćeno je iz Vlade F BiH, uz napomenu kako je Ministarstvo branitelja dužno preispitati validnost i vjerodostojnost dostavljene dokumentacije.

Na ovaj način Vlada F BiH i resorno Ministarstvo koje većina Hrvata smatraju nezakonitim i nelegitimnim do zadnjeg će dana mandata nastaviti s revizijom koja je zbog brojnih sudskih presuda donesenih u korist izvedenih iz prava, uglavnom pripadnika HVO-a, zaslužila epitet nezakonite.

Nakon HVO na red je došao i HOS među čijim pripadnicima je bio i značaj broj Bošnjaka. Ministarstvo branitelja sa Zukanom Helezom na čelu imat će vrlo malo vremena za pregledavanje dokumentacije HOS i eventualno izvođenje iz prava pripadnika i ove postrojbe. Usprkos tomu Vlada F BiH dnijela je odluku o izuzimanju dokumentacije šaljući i na ovaj način poruku da će do zadnjeg dana raditi što po svome, nezakonito i uglavnom na štetu institucija s hrvatskim predznakom.

(artinfo.ba/ap)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare