Published On: Pet, sij 14th, 2022

Nezaposlene rodilje dobit će u Sarajevu 1000 KM mjesečno, u HNŽ-u jednokratno 400 KM

Broj novorođene djece u BiH drastično se smanjuje, demografska slika ove zemlje nikada nije bila lošija. Razlog je to što se u gotovo svim dijelovima ove zemlje krenulo s demografskim mjerama. Županije, gradovi i općine izdvajaju značajna sredstva kako bi olakšali svakodnevicu mladim obiteljima te potaknuli na rađanje većeg broja djece, piše Večernji list BiH.

Rodiljski dopust

Neke od spomenutih mjera podrazumijevaju subvencioniranje kupnje nekretnina mladim obiteljima, pomoć u opremanju školaraca, niže cijene vrtića, besplatan školski prijevoz, a jedna od najkonkretnijih je uvođenje novčane pomoći majkama. Svaka rodilja u Sarajevskoj županiji, bez obzira na radno-pravni status, primat će mjesečnu naknadu u iznosu prosječne plaće u Federaciji BiH, koja sada iznosi oko 1000 konvertibilnih maraka. Skupština Sarajevske županije usvojila je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom. Prema tom zakonu, svaka rodilja će pravo na 1000 KM ostvarivati svaki mjesec tijekom punih godinu dana.

– Novčana naknada za majku koja je u radnom odnosu trenutačno iznosi 450 KM, a novčana pomoć za nezaposlenu majku 225 KM. Predviđeno je da se ona za tekuću godinu utvrđuje na osnovi posljednjeg objavljenog statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku o visini prosječne plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu (trenutačno iznosi oko 1000 KM) – objasnila je Danijela Kristić, zamjenica predsjedatelja Skupštine Sarajevske županije. Dodala je kako će za potrebe ovog amandmana u proračunu Sarajevske županije biti izdvojen dodatni iznos od 29 milijuna KM.

Zapadnohercegovačka županija već godinama izdvaja značajna proračunska sredstva za ovu demografsku mjeru. Zaposlene majke primaju puni iznos plaće godinu dana, dok nezaposlene ostvaruju pravo na mjesečnu potporu od 250 KM u trajanju od šest mjeseci. Uz to, Županija isplaćuje i po 500 KM jednokratne novčane pomoći po djetetu za nezaposlene rodilje i po 300 KM za zaposlene.

Također, svi gradovi i općine ove županije isplaćuju jednokratne novčane naknade za svako dijete. Vlada HBŽ-a odredila je da se svim nezaposlenim majkama dodijeli jednokratna pomoć u iznosu od 300 KM te mjesečna naknada u trajanju do godinu dana djetetova života u iznosu od 100 KM.

Ovo pravo ostvaruju rodilje koje su prijavljene na Zavod za zapošljavanje te rodilje koje su u radnom odnosu kraćem od mjesec dana. Kad je riječ o zaposlenim majkama, one tijekom rodiljskog dopusta mjesečno primaju iznos od 80% ukupne redovite plaće. Zaposlene rodilje u SBŽ-u imaju naknade i do iznosa plaće, dok nezaposlene mogu ostvariti tek jednokratnu novčanu pomoć od 270 maraka. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije daje jednokratnu novčanu pomoć (uz ostvarene zakonske uvjete) za svako novorođeno dijete u iznosu od 400 KM.

Pitanje dječjeg doplatka

Zaposlene majke, neovisno o tomu rade li u javnom ili u privatnom sektoru, po odlasku na rodiljski dopust primaju godinu dana (ili onoliko koliko ostanu na rodiljskom dopustu) mjesečnu naknadu u iznosu od 40 posto plaće koju su primale u posljednjih šest mjeseci prije odlaska na rodiljski dopust. Županija refundira poslodavcima troškove u iznosu od 40 posto. Nezaposlene majke ostvaruju pravo, ako ispunjavaju definirane zakonske uvjete, mjesečne naknade u trajanju od šest mjeseci, koja iznosi 40 posto od prosječne plaće u FBiH. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća i Grad Mostar usvojio je inicijativu o uvođenju novčane potpore rodiljama.

– Cilj ove inicijative je kreiranje dugoročne demografske politike Grada Mostara i osiguravanje nužnih sredstava za potporu i poticaj obiteljima u ovom osjetljivom razdoblju te povećanje nataliteta koje je potrebno svakom gradu u razvoju, a posebice Mostaru, s obzirom na trenutačnu situaciju povećanja stope mortaliteta i masovnog odlaska mladih obitelji u inozemstvo – kazao je vijećnik iz HDZ-a BiH Stanko Ćosić.

Projekcija predloženih mjera za novorođenčad je za prvo dijete 300 KM, drugo dijete 500 KM, treće 700 KM, četvrto dijete 1400 KM, naknada za peto dijete u obitelji bila bi 2800 KM, šesto 5000 KM, a za svako sedmo i sljedeće dijete po 10.000 KM. Inače, prava rodilja u Federaciji BiH trebala bi uskoro biti izjednačena jer je Vlada FBiH poslala u daljnju proceduru prijedlog novog Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u ovom entitetu.

Zakon o potpori obiteljima s djecom u FBiH uredit će dva pitanja – pitanje naknada rodiljama koje nisu u radnom odnosu te pitanje dječjeg doplatka. Prosječna neto plaća u FBiH bila je 990 KM, što je bila glavna osnovica za obračun ovih osnovnih prava.

Dnevnik.ba

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare