Published On: Pon, stu 16th, 2015

NEW YORK: Izloženo Van Goghovo odsječeno uho

Replika uha koje je slavni holandski postimpresionist Vincent van Gogh (1853-1890) sebi odsjekao u nastupu ludila, bit će izložena do 5. prosinca u galeriji “Ronald Feldman” u New Yorku
Replika osječenog slikarevog uha djelo je njemačke umjetnice i znanstvenice Diemut Strebe.
“Počela sam kao umjetnica, a Van Gogh je bio jedna od mojih najvećih inspiracija. Njegova vizija, potezi četkom, njegove boje, sve me je to očaravalo, kasnije sam se zaljubila i u znanost i došla na ideju da spojim te dvije strasti i osmislim novi pristup radu. To me je nagnalo da upotrijebim znanost i tehnologiju da napravim umjetnost”, objasnila je Strebe, prenose njujorški mediji.
Po jednoj verziji, labilni nizozemski slikar je 24. prosinca1888. godine, nakon svađe sa francuskim kolegom Paulom Gogenom, žiletom osjekao sebi uho, a po drugoj mu ga je Gogen nakon pijanke otkinuo sabljom.
Ta morbidna anegdota 150 godina kasnije i dalje izaziva radoznalost zaljubljenika u povijest umjetnosti.
Inspirirana tim događajem, Strebe je rekonstruirala Van Goghovo osječeno uho.
Njena “živa” replika, nazvana “Sugababe”, napravljena je 3D štampačem, sadrži prave dijelove hrskavice i identičnog je oblika kao i slikarevo uho.
Kopija, također, u sebi ima i Van Goghov DNK, koji je umjetnica dobila od jednog od potomaka autora “Suncokreta”.
Posjetitelji muzeja mogu pomoću mikrofona šaptati Van Goghu “na uho”, a zvuk prolazi kroz tekućinu u koju je uho uronjeno i snima se na instalaciji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare