NEW YORK: Čović sa Stoltenbergom, Plenkovićem, Vučićem, Cerarom, Kurzom…

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je prijamu za šefove država i vlada u organizaciji glavnog tajnika UN Antonija Guterresa prije samoga otvaranja glavne debate 72. zasjedanja Glavne skupštine UN.

Glavnu debatu je otvorio glavni tajnik Antonio Guterres. U svome obraćanju je istaknuo kako se jedino ujedinjeno može raditi na izgradnji mira, povjerenja i boljitka u svijetu. Posebno je spomenuo izbjeglice, jer se, kako je kazao, ne suočavamo samo s izbjegličkom krizom, nego i s nedostatkom solidarnosti.

Predsjedatelj glavne debate 72. zasjedanja opće skupštine UN Miroslav Lajčak u svome se govoru posebno osvrnuo na mlade, kazavši da se moraju održati obećanja dana nadolazećoj generaciji o napretku, te zaštititi okoliš i sama planeta.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Čović se na marginama prvoga dana glavne debate susreo s Jensom Stoltenbergom, glavnim tajnikom NATO-a, kojeg je kratko informirao o napretku BiH na putu euroatlantskih integracija. Također se kratko susreo i s Filipom Vujanovićem, predsjednikom Crne Gore, Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Republike Srbije, Andrejem Plenkovićem, premijerom Republike Hrvatske, Mirom Cerarom, premijerom Republike Slovenije, te Sebastianom Kurzem, ministrom vanjskih poslova Republike Austrije.

Predviđeno je da će se predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović obratiti na glavnoj debati 72. zasjedanja Glavne skupštine UN u srijedu, 20. rujna 2017. godine, u jutarnjim satima, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/