Nevrijeme prouzročilo poplave i poharalo središnju Hrvatsku

Jutro nakon strašnog nevremena koje je jučer poharalo središnji dio Hrvatske proteklo je u utvrđivanju štete. Iako vrijeme ni danas ne ide na ruku stanovnicima Čazme, koja je najviše stradala, mnogi nastoje spasiti ono što se može. Zbog obilnih padalina dogodilo se i puknuće cijevi u Prvoj zagrebačkoj gimnaziji pri čemu je poplavilo pet učionica, a nastava će se do daljnjega održavati online. Podsjetimo, u toj školi su podstanari i učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog koja je stradala u zagrebačkom potresu.

Oko 20 posto Čazme i okolice nema struje, a na terenu je 400 vatrogasaca iz različitih krajeva Hrvatske na terenu.

Motel u Čazmi je stradao, srušen je strop. Imaju sobe i pozivaju ljude koji su bez krova nad glavom da im se jave. Desetak osoba mogu primiti. Lovačka kuća u Čazmi može primiti 17 osoba. 40-ak kuća je potpuno bez krovova, pogotovo u Bosiljevu, izvješćuje HRT.

“40-ak kuća je u potpunosti skinuti krovovi zajedno s drvenom građom. Ne znamo podatak, velikom broju kuća je skinut crijep djelomično. Gospodarski subjekti, škole, dvorana sportska, puno je štete”, istaknuo je Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme.

Tijekom protekla 24 sata u pojedinim dijelovima Gorskog kotara pale su obilne oborine, pri čemu je najveća količina kiše, čak stotinu i dva milimetra, zabilježena na području naselja Crni Lug.

Iznimno kišovito vrijeme je prouzročilo nagli rast vodostaja u gornjem toku rijeke Kupe, te su, prema informacijama s internetskih stranica „Hrvatskih voda”, na nekim lokacijama proglašene izvanredne mjere zaštite od poplave.

Voda se iz riječnog korita izlila na kolnik ceste Brod na Kupi – Hrvatsko gdje je nedaleko naselja Gašparci došlo do odrona, pa je spomenuta prometnica zatvorena za sav promet.

– Situacija je vrlo alarmantna, a poznavajući rijeku Kupu, ona je divna, ali i opasna. Kupa se zna u roku 8 sati dići čak 4 metra. To se sada pokazalo, voda nadire i već su poplavljena naselja uz Kupu. Problem tome daje dodatno i pritoka Bjelica koja još više diže bujicu, tako da će biti velikih problema, rekao je Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi.

– Prema trenutno raspoloživim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas od podneva, s mogućnošću dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana, rečeno je.

Iz Hrvatskih voda poslali upozorenje

Na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja, izvijestili su iz Hrvatskih voda.

U Hrvatskim vodama kažu da i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji jer se i u narednih 36 sati očekuje oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove.

Postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika očekuje se od nedjelje, 18. rujna.

more recommended stories