Published On: Pet, lip 25th, 2021

NEVRIJEME NA POŽEŠKOM PODRUČJU Tuča lomila sve pred sobom, stradali automobili, gotovo da nema krova na kojem nema oštećenih crijepova

Snažno nevrijeme praćeno obilnim ledom pogodilo je u petak oko 17 sati područje Požege i okolnih mjesta, a požeška služba Civilne zaštite potvrdila je da zasad nema dojava o ozlijeđenim osobama

Tijekom obilaska grada gradonačelnik Požege Željko Glavić potvrdio je kako gotovo da nema krova na kojem nema oštećenih crijepova od leda.

“Puno je razbijenih automobila, prozora i svega. Trajalo je petnaestak minuta, ali ne možete vjerovati koliko je štete napravljeno”, rekao je gradonačelnik Glavić za Hinu. Potvrdio je da zasad nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Na terenu je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

“Kako mi se čini Požega je najgore prošla, oštećeni su krovovi na kućama, ali i na javnim objektima. Stradali su i građevinski objekti na području općine Jakšić.Velike su štete na poljoprivrednim kulturama u Jakšiću, Pleternici, Kutjevu. Teren još obilazimo i podatke prikupljamo. O financijskim razmjerima štete trenutno se ne može govoriti. Aktivirali smo žurne službe radi sanacije šteta, a i građani se sami snalaze, jer ne znamo što nas čeka noćas ili preko vikenda”, rekla je Jozić.

U poslijednjih 20 dana to je drugo nevrijeme u požeškom kraju. 6. lipnja jako kišno nevrijeme prouzročilo je slijevanje vode niz Požešku goru pa su blatne bujice preplavile naselja te ceste i željezničku prugu Požega- Pleternica.

Snažno nevrijeme s orkanskim vjetrom doslovno je danas u Vetovu iščupalo cijeli krov kuće te ga u snažnom naletu vjetra bacilo na susjednu kuću, javlja 034 portal.

Stožer civilne zaštite pozvao je u petak građane da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu te da se zaštite od munja, kao i oštećenja na imovini i drveću.

Stopostotna je šteta na poljoprivrednim površinama. Od ječma i uljane repice ništa nije ostalo. Na terenu su vatrogasci i hitne službe koje saniraju štetu. Mještani led uklanjaju doslovno lopatama, javlja HRT.

Pozivajući su upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda za grmljavinsko nevrijeme kasno poslijepodne i osobito navečer na području Međimurja, Hrvatskog zagorja, Podravine te Slavonije i Baranje, Stožer poziva građane da budu pripremljeni na moguće lokalne bujične poplave, olujne udare vjetra i tuče, te na moguće prekide u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Na području osječke regije očekuje se lokalno izraženije grmljavinsko nevrijeme s mogućom tučom. Na području zagrebačke regije očekuje se lokalno moguć izraženiji grmljavinski pljusak, osobito na sjeveru. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni, kaže se u upozorenju.

Munje kao svjetlosno i grmljavine kao zvučno očitovanje pražnjenja nagomilanog elektriciteta u atmosferi, zbog svoje opasnosti su u tradicijskim kulturama oblikovale različite oblike štovanja, a i danas imaju snažan psihološki učinak, osobito izvan urbanih područja, gdje je čovjek izložen prirodnim silama.

Munja i grom i danas predstavljaju prirodnu katastrofu od kojih u Hrvatskoj smrtno strada manji broj građana.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x