Published On: Čet, stu 2nd, 2017

NEVOLJE KATALONSKOG FIJASKA Puigdemont će, navodno, surađivati s pravosuđem

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, koji u četvrtak nije došao na sud u Madridu, surađivat će s pravosuđem Španjolske i Belgije ako to od njega zatraže, rekao je njegov odvjetnik.

“Atmosfera nije dobra i bolje je držati se na određenoj udaljenosti”, rekao je Paul Bekaert za Reuters. “Budu li tražili, surađivat će s pravosuđem Španjolske i Belgije”.

Puigdemont je jedan od 20 katalonskih dužnosnika kojima je u četvrtak počelo suđenje zbog toga što su u petak, 27. listopada proglasili Republiku Kataloniju.  Osim Puigdemonta u Belgiji je još četvero ‘ministara’ (consellers) iz njegove vlade.

Predsjednik španjolskog vrhovnog suda Carlos Lesmes rekao je u četvrtak kako bi “bilo normalno” da bude pokrenut europski uhidbeni nalog ako se Puigdemont i ostali ne pojave na sudu.

“Dužnost je izaći pred suca kada je osoba pozvana, u Španjolskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji Europske unije. Uobičajeno je da se pokrene uhidbeni nalog, to je normalna situacija ovdje, u Belgiji, Njemačkoj, Italiji ili bilo kojoj drugoj zemlji”, rekao je Lesmes novinarima u Barceloni.

U četvrtak ujutro u Madridu je saslušano devet ‘ministara’ od kojih je osam odgovaralo jedino na pitanja vlastite obrane. Samo je Santi Vila, bivši ‘ministar’ za poduzeća, odgovarao oko 40 minuta na pitanja državnog tužiteljstva. Vila je bio dao ostavku uoči proglašenja nezavisnosti.

Nakon članova vlade trebalo je biti saslušano i šest članova katalonskog parlamenta no njihovo saslušanje odgođeno za 9. studenoga. Njihovi odvjetnici zatražili su dodatno vrijeme za pripremu obrane.

Dužnosnici su optuženi za pobunu protiv španjolske države, neposluh tijekom organiziranja referenduma protivnog španjolskom ustavu i za proglašenje nezavisnosti, kao i za korištenje javnog novca za organiziranje referenduma. Prijete im zatvorske kazne do 30 godina budu li proglašeni krivima.

Španjolska vlada je razriješila dužnosti katalonsku vladu dan nakon proglašenja nezavisnosti te je za 21. prosinca raspisala prijevremene izbore u Kataloniji.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x