Published On: Uto, stu 8th, 2016

NEVJEROJATNO Muslimanka u nikabu na njemačkoj javnoj televiziji ARD propagirala džihad!


Njemačka javna televizija ARD našla se pod paljbom kritika zbog toga što je u svoju glavnu političku emisiju pozvala muslimanku u nikabu koja je ustvrdila da mladi koji odlaze u džihad pokazuju “građansku hrabrost”.
Emisija koju nedjeljom navečer vodi Anne Will – jedna od njemačkih televizijskih zvijezda – bavila se ove nedjelje radikalizacijom mladih. Jedna od pet gostiju bila je Nora Illi iz skupine poznate kao Glavni švicarski islamski odbor.
Illi, koja je bila u nikabu, izjavila je da žene u islamu “imaju puno prava i mogućnosti” te da mladima koji odlaze u džihad u Siriju treba odati priznanje za “građansku hrabrost”.
“Primjerice, mlada žena koja se osjeća isključena iz društva, može gledati na Siriju kao na obećanu zemlju i kao na jedino rješenje”, rekla je, odmah potaknuvši kritiku drugih sudionika emisije, a onda i tv-gledatelja.
“Ovo je propaganda, to se ne može izreći na javnoj televiziji”, prosvjedovao je Ahmad Mansour, stručnjak za islam, pozvan u emisiju zajedno s ocem čija se kći pridružila organizaciji Islamskoj državi (IS), imamom i političarem iz Kršćansko-demokratske unije (CDU).
“Ako se u emisiji javne televizije ženu u nikabu predstavlja kao braniteljicu ljudskih prava, onda se bojim da bi se (sirijskog predsjednika Bashara) al- Assada uskoro moglo predstavljati kao stručnjaka za ljudska prava”, podrugljivo je komentirao Peter Tauber, glavni tajnik CDU-a, stranke kancelarke Angele Merkel.
Na Twitteru je ova tema odmah potaknula veliku raspravu. “Gošća talk-showa poziva na sveti rat na javnoj televiziji a ja plaćam tv-pretplatu za to – žalosno”, reagirao je korisnik Jakub Santur.
“O spornom mišljenju Nore Illi (…) živo se raspravljalo”, branila se u ponedjeljak televizijska mreža, rekavši da su gosti bili birani tako da se omogući “nužno sučeljavanje” mišljenja.
Po podatcima koje je u svibnju objavila njemačka unutarnja obavještajna služba, iz Njemačke je u Siriju i u Irak otišlo 820 džihadista. Gotovo trećina ih se vratila, a oko 140 ih je poginulo. To znači da bi ih oko 420 još bilo na sirijskom i iračkom teritoriju./Hina/HMS/