Published On: Čet, sij 31st, 2013

NEVJEROJATNO: EU bi se možda mogla politički i aktivirati u BiH

Predstavnici svih stranaka u Parlamentu BiH idući bi tjedan trebali održati prvi sastanak u Uredu specijalnog predstavnika Europske Unije (EUSR) Petera Sorensena, saznaje „Dnevni avaz”.
Predstavnici Sorensenovog ureda, ali i on sam ovih su dana pozvali stranke i njihove lidere da što prije dostave imena ljudi koji će s predstavnicima Političkog i Pravnog odjela EUSR-a razgovarati o modalitetima provedbe odluke EUropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju “Sejdić-Finci”.
Na inicijalnim susretima, na kojima će prisustvovati i predstavnici nevladinog sektora, razgovarat će se o tehničkim detaljima mogućeg sporazuma.
Sastanci bi trebali biti održavani vrlo često, a najkasnije pred kraj idućeg mjeseca počinju susreti Sorensena s političkim liderima.
Sorensen će prvo razgovarati sa svakim od stranačkih lidera posebno, a u kasnijoj fazi slijede njegovi zajednički susreti sa stranačkim predsjednicima.
Do kraja veljače očekuje se barem kostur mogućeg dogovora.
Glasnogovornik EUSR-a Andy McGuffie u izjavi za “Dnevni avaz” kazao je da se radi o “intenzivnim naporima kako bi se strankama pomoglo postići sporazum o amandmanima na Ustav, čime će se ispuniti odluka ECHR-a”.
“Postoji ozbiljna zabrinutost kako će, ako sada ne radi na ispunjenju zahtjeva iz odluke ECHR-a, BiH i dalje zaostajati za zemljama u regiji. Jednostavno, nema se vremena za gubljenje”, dodao je McGuffie.
Podsjećamo prema pisanjima medija Bruxelles je najavio moguće sankcije domaćim političarima u vidu zamrzavanja imovine u EU kao i zabrane putovanja u EU ukoliko ne dođe do napretka u provedbi presude u slučaju “Sejdić-Finci”.
(Dnevnik.ba)