Published On: Mon, Aug 24th, 2015

NEVJEROJATNO: Bošnjaci a protiv majorizacije većine, traže parlament, autonomiju, treći entitet…

BEOGRAD – U čast referenduma o autonomiji Sandžaka, koji je 1991. godine provela Stranka demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) odlučilo je da se proglase Dani samoopredijeljenju i da se na adekvatan način obilježe od 25. do 27. listopada.
Esad Džudži, jedan od potpredsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kroz smjeh je rekao da ne zna o čemu je riječ.
“No koment. Ne znam o čemu se radi, zovite nekog iz stranke za komentar “, rekao je kratko Džudži.
Narodni poslanici SDA Sandžaka Enis Imamović i Sabina Dazdarević nisu bili dostupni za komentar, kao ni predsjednik stranke Sulejman Ugljanin. Iz centrale su nam rekli da su najvjerojatnije svi na godišnjem odmoru.
Politički analitičar Dušan Janjić podsjeća da je SDA 1991. godine, u vrijeme tog referenduma, bio dio strukture Alije Izetbegovića.
“Ugljanin traži tu neku nazovi republiku, ali u suštini bi se zadovoljio regijom Sandžak” rekao je Janjić.
Analitičar Branko Radun smatra da to nije prvi put, samo što je sad zahtjev SDA malo drzak.
“SDA slabije stoji u svom biračkom tijelu, pa onda pokušavaju se pozicioniraju kao zaštitnici bošnjačkih interesa, a njihova baza ih je prepoznala kao prilično korumpirane i ne pretjerano sposobne, pa su njihovi birači postali nezadovoljni”, rekao je Radun.
Podsjetimo, na temelju odluke BNV Sandžaka, od 25. do 27. listopada 1991. održan je referendum građana Sandžaka na kojem su se tajnim glasanjem izjašnjavali o političkoj autonomiji. Tada je na glasovanje izašlo 185.473 (70,19 posto biračkog tijela) građana, protiv su bila 1.982 građanina Sandžaka (1,02 posto), dok su za političku autonomiju Sandžaka glasala 183.302 glasača (98,98 posto).
(Kurir.rs)