Published On: Čet, tra 14th, 2022

Nevjerojatna rekonstrukcija žene iz daleke prošlosti upotpunjena prikladnim outfitom!

Fizionomija približno odgovarajuća drugom valu seobe. Izvor: Screenshot YouTube ( Stunning Reconstruction of a Stone Age Woman Feels Almost Like Time Travel)

Zanima li vas kako je izgledala žena koja je živjela prije 4000 godina, a čiji su ostaci pronađeni u Švedskoj? Ako je odgovor potvrdan, pridružite nam se u uzbudljivoj avanturi putovanja u prošlost, koja je moguća zahvaljujući forenzičnim umjetnicima, arheolozima i drugim znanstvenicima.

Nalaz grobnice

U vrijeme izgradnje ceste u zaseoku Lagmansören u Švedskoj 1923. godine, pronađeni su ostaci žene i djeteta pokopani jedno do drugoga u grobnici načinjenoj od dugog kamenja, koje oblikuje neku vrstu lijesa.

Grobnica. Izvor: Screenshot YouTube (Stunning Reconstruction of a Stone Age Woman Feels Almost Like Time Travel)

Ti su ostaci u veljači ove godine (2022.) “oživljeni” u postavu Västernorrlands museuma. Posjetite li ovaj muzej moći ćete vidjeti umjetničko-znanstvenu rekonstrukciju ženina izgleda. Prema dostupnim podacima žena i dijete su živjeli prije 4000 godina, i pretpostavlja se na prvu da je riječ o majci i sinu, što može i ne mora biti točno. Možda je riječ i o rođacima ili samo suplemenicima, mogućnosti su zapravo brojne.

Oscar Nilsson forenzični umjetnik koji je dobio zadatak rekonstrukcije ženina tijela kaže da ju je doživio kao brižnu majku te joj je dao strogi, ali nježan pogled imajući pri tome na umu vlastito dijete kako jurca u blizini njega.

Žena je u trenutku smrti bila u kasnim 20-im ili ranim 30-im. Ako se zagledate u nju, a da ste pri tome tamo u samom muzeju uočit ćete da je žena prilično niska. Visina joj je otprilike metar i žilet, kako bismo to rekli. Proučeni ostaci nisu pokazivali nikakve znakove pothranjenosti, ozljeda ili bolesti zbog čega nije poznato od čega je umrla. Smatra se da je vodila solidan život u kojem je imala dovoljno raznovrsne hrane. Hranila se uglavnom namirnicama s kopna, iako je u blizini grobnice bila rijeka puna ribe. Upravo to bi moglo ukazivati da je došla s drugim valom doseljenika u Skandinaviju, a koji je donio svoje prehrmbene navike koje nisu uključivale ribu, pri čemu je očito da nove navike još nisu bile usvojene.

 

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Liči na prototip muslimana, nizak, ružan, crn, glup, zbunjen..

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Sto opisa sebe?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

proto-baliya

Šaćir soros
Šaćir soros
1 mjesec prije

Mi hercegovački muslimani smo glupi što ovde čitamo

Kiseljak
Kiseljak
1 mjesec prije

Uvijek bili i bit ćete glupi mu,slić, i