Published On: Sri, ruj 29th, 2021

NEVIDLJIVI TERORIZAM: Službenik američke CIA-e hitno evakuiran iz Srbije, sumnja se na neurološki napad

Incident, koji nije prethodno prijavljen, samo je jedan u nizu napada za koje američki dužnosnici kažu da dobivaju na učestalosti, piše Wall Street Journal (WSJ).

Američki diplomati i špijuni sve su više izloženi napadima “nepoznatih napadača” uz pomoć tehnologije koja, kako pretpostavljaju dužnosnici i znanstvenici, koristi neku vrstu “usmjerene energije”.

Posljednji u nizu napada, prije Srbije, odigrali su se u Indiji i Vijetnamu, tvrde dužnosnici State Departmenta.

“U posljednjih 60 do 90 dana bilo je više napada koji su nam prijavljeni, kako na tlu Sjedinjenih Država tako i u inozemstvu”, rekao je doktor James Giordano, profesor neurologije na Sveučilištu Georgetown koji savjetuje Vladu SAD-a povodom neuroloških napada.

“Prijave u vezi napada su validne, a rezultat napada su verificirane zdravstvene indicije”, kaže on.

Napadi, čije posljedice mogu biti vrtoglavica, gubitak pamćenja, ali i drugi zdravstveni problemi, izazvali su frustraciju kod američke Vlade zbog opadanja morala službenika na terenu, a posebno kod State Departmenta i CIA-e, čiji su zaposlenici pogođeni napadima.

Neki od karijernih diplomata, ali i špijuna, nevoljko pristaju preuzeti dužnost van Sjedinjenih Država, navodi izvor WSJ-a.

“Upalila su se crvena svjetla (za opasnost). Ovo je kriza kada su u pitanju službenici Sjedinjenih Država,” rekao je Marc Polymeropoulos, veteran CIA-e koji se umirovio 2019. upravo zbog “Havana sindroma” koji je dobio 2017. godine nakon posjeta Moskvi.

Administracija predsjednika Bidena stavila je na vrh liste prioriteta potragu za izvorom napada, navodi izvor WSJ.

Glasnogovornici State Departmenta i CIA-e izjavili su da su slučajevi zabrinjavajući. Međutim, odbili su komentirati slučaj u Srbiji i ostale napade.

“Svaku od prijava napada tretiramo ekstremno ozbiljno i brinemo se da službenici koji su napadnuti dobiju svu neophodnu njegu i podršku,” rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Glasnogovornik CIA-e izjavio je da agencija čini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svoje osoblje.

Direktor CIA-e William Burns izjavio je da je organizacija na čijem je čelu utrostručila medicinsko osoblje koje pruža njegu pogođenim agentima i službenicima.

On je ljetos postavio veterana CIA-e, koji je radio na pronalaženju Osame Bin Ladena, na čelo radne grupe koja traži uzrok incidenata.

Da su u pitanju ozbiljni napadi koji zadaju probleme CIA-i govori i podatak da je ova obavještajna agencija morala nedavno povući šefa odsjeka iz Beča gdje se odigrao veliki broj napada.

Da napadima nisu izloženi samo niži službenici CIA-e i State Departmenta govori i podatak da je tijekom puta Burnsa u Indiji jedan od njegovih bližih suradnika zatražio medicinsku pomoć zbog simptoma koji su nalik “Havana sindromu”.

Čak je i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris privremeno odložila put u Vijetnam nakon što je njen ured obavijestio State Department o “potencijalnim incidentnim zdravstvenim anomalijama”, što je formalni naziv američke vlasti kada je “Havana Sindrom” u pitanju.

Neobjašnjive zdravstvene probleme, poznate kao “Havana sindrom”, prvi put su iskusili službenici State Departmenta i CIA-e na Kubi, krajem 2016. godine.

Koji su simptomi?

Simptomi uključuju vrtoglavicu, zamor, glavobolju, anksioznost, kognitivnu disfunkciju i gubitak pamćenja.

Od tada, napadi su prijavljeni u Kini, Kolumbiji, Austriji, Njemačkoj, Vijetnamu, Indiji i sada Srbiji.

Prema podacima kojima barata Američka administracija, do sada je pogođeno blizu 200 vladinih službenika.

Nadležni dodaju da nije u pitanju konačna brojka napadnutih jer kod nekih nije moguće utvrditi je li u pitanju “Havana sindrom” ili nešto drugo.

 

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

imi smo pod istim napadima..ali discriminatory govore drugacije..by

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

na kasicama gdje je lotoimaju kompjutere stomashumacke..a prikupljaju podatke..kogacega ..pa para ili novca ili barocade strip..pacesh viditi kako secastemerima krade novac..ako se pobunish i trazish svoje pravo..onda te optuzuju da si lud..

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

microvalno orudje.. i vozaju kombije..a stari izlizani tockovi..
djele i sapune na kojima pishe revolucija..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

a discriminatory u institucijama vozaju ambulante pa koga optuze..

Bilal is back!
Bilal is back!
1 godina prije

Hodžin zapis, jarane, ovo more samo hodžin zapis i niko više!!! Sjeme im se spletkaroško zatrlo…

Danilo V
Danilo V
1 godina prije

Američke vakcine..za svakog Amerikanca..
O tome se radi..i nije od juce…
Ne jedna koju primaju..KOKTEL..za blokadu kortexa..da slucajno ne obole od istine..pravde i humanizma..
540.000 Iracke dece do 10 god..stradalo od njihove “demokratije..” a hlojava Olbrajt kaze..”ispatilo se..” a to je “kolateralni gubici.”

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
1 godina prije

za unishtenje economije..to bi zatvorili pipu da nece dati ulje..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
1 godina prije

sadan ih je otrovao 750 000