Published On: Sub, velj 1st, 2014

«Nevidljiva» srpska potjernica za Naserom Orićem

Da li će za Naserom Orićem biti raspisana međunarodna “crvena” potjernica biće poznato nakon što nadležni u BiH odluče da li će odgovoriti na zahtjev Interpola Beograd, piše beogradska “Politika”, pozivajući se na neimenovanog sugovornika bliskog istrazi.

List navodi da za ratnim zapovjednikom Armije BiH u zoni Srebrenice već postoji potjernica domaćeg suda u Srbiji. To znači da bi Orić bio uhićen ako bi se pojavio na teritoriju Srbije.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sumnjiči Orića i još četiri osobe za ubojstvo devet civila u selima Zalazje i Donji Potočari u srpnju 1992. godine.

Taj zločin nije procesuiran u Haagu i za njega ne postoji oslobađajuća presuda Haškog tribunala.

To znači da se Orić ne može pozivati ​​na oslobađajuću presudu u Haagu, iako je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prije dva dana rekao za Orića da je prošao “temeljnu istragu u Haagu” i da nema govora da može odgovarati za iste zločine u BIH, a kamoli u Srbiji, piše list.

Zahtjevom Interpola Beograd, koji je primila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH preko Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija, traženo je dostavljanje identifikacijskog materijala – otisaka prstiju i državljanstva od osumnjičenih.

Sagovornik “Politike” objašnjava da je zahtjev, koji je Interpol Beograd uputio nadležnima u BiH, podrazumijeva hitno postupanje po kojem se odgovor očekukje za nedjelju dana.

Ukoliko se BiH uopće ne izjasni o zahtjevu, Srbija će, kako je objasnio isti izvor, vjerovatno uložiti žalbu Generalnom sekretarijatu Interpola koji ima pravo narediti da BiH dostavi podatke.

Ako BiH ni tada ne dostavi podatke, moguće su određene sankcije, među kojima i izbacivanje BiH iz Interpola.

Drugi scenarij bio bi da BiH dostavi tražene podatke, što bi omogućilo raspisivanje “crvene” tjeralice i tada bi sve zemlje bile dužne ga uhapse i obavijeste o tome državu koja je takav akt izdala, piše “Politika”.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu protiv ratnog zapovjednika Armije BiH Nasera Orića, Hakije Meholjića i još trojice Bošnjaka zbog sumnje da su na Petrovdan 1992. godine u mjestima Zalazje i Donji Potočari ubili devet srpskih civila.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila je zahtjev Interpola Beograd za provjeru Nasera Orića, Nurije Husića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića radi raspisivanja međunarodne tjeralice zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.