Published On: Wed, Jun 12th, 2019

NEVIĐENO Tuča, veličine GREJPFRUTA, pogodila je jučer zemlje diljem Europe uključujući Hrvatsku i Sloveniju

Kako javlja 24ur, riječ je o nevremenu nastalom uslijed međudjelovanja vruće zračne mase iz Afrike i osjetno hladnijeg sustava sa sjevernog Atlantika. Temperaturna razlika između dvaju sustava je čak 20 Celzijevih stupnjeva što su idealni uvjeti za nagli razvoj olujnih proloma oblaka.

Tuča,veličine poput grejpfruta udarila je nekoliko zemalja diljem Europe, uzrokujući kaos i oštećujući tisuće domova i zgrada.

Žestoka oluja s tučom od ponedjeljka je uništila dijelove Slovenije, Hrvatske i Njemačke, jer su jaki vjetrovi donijeli hladne temperature i intenzivne kiše.

Ogromna tuča zahvatila je dijelove u Starom trgu ob Kolpi, Deskovoj vasi i Predgradu, u Sloveniji, saopćio je  Marko Korošec.

37-godišnjak je rekao: “Bilo je značajne štete na automobilima i kućama, potpuno uništenje u nekim područjima.

 

“Većina krovova kuća potpuno je uništena, automobili su također uništeni. Svi prozori i vjetrobranska stakla su se razbili.”

Videozapisi objavljeni na društvenim medijima pokazuju stupove veličine teniskih loptica koje uništavaju lišće u vrtovima dok padaju na tlo.

Gospodin Korošec je rekao: “Najveća mjera koju sam izmjerio bila je 11 cm, što je bilo dva do tri sata nakon oluje.

“U to vrijeme bi se istopili za 2 do 3 cm, tako da su u stvarnosti bili do 14 cm u promjeru.”

 

 

Nepovoljni vremenski uvjeti također su pogodili bavarsku regiju u južnoj Njemačkoj, oštećujući kuće i ranivši sedmogodišnjeg dječaka, tvrde lokalni mediji.

Lokalne meteorološke službe izvijestile su da je područje pretučeno vjetrovima s udarima do 75mph.

Svjedoci uhvaćeni u oluji snimili su gradove veličine golf loptica koji su udarali po vodi i tukli na palubi oko jezera Ammersee.

Verena Weis, koja je bila na brodu u jezeru kad je počela oluja, izjavila je za Euronews: “Uopće nije padala kiša. Odmah je došla tuča.