Published On: Pet, ruj 4th, 2015

NEVIĐENA SRAMOTA SARAJEVSKE POLICIJE Hvalili se da su zaplijenili 10 kila heroina, a devet mjeseci poslije shvatili da su to proteini za bildere!

NEVIĐENA SRAMOTA SARAJEVSKE POLICIJE Hvalili se da su zaplijenili 10 kila heroina, a devet mjeseci poslije shvatili da su to proteini za bildere!

Čelnici policije Kantona Sarajevo početkom ove godine obznanili su da je presječen veliki lanac trgovine narkoticima te da je zaplijenjeno čak deset kilograma heroina tržišne vrijednosti od oko 600.000 KM (oko 2,3 milijuna kuna). Održana je i konferencija za novinare, na kojoj se policija ponosno pohvalila svojim plijenom, piše avaz.ba.
Devet mjeseci kasnije otkriveno je da zaplijenjena smjesa nije heroin već, prema svemu sudeći, protein za bildere. Tužilaštvo BiH već je potvrdilo da odustaje od istražnih radnji u ovom slučaju.
U spektakularnoj akciji tada su uhapšeni Zeničanin Seid Jašarević (35), vozač autobusa, i Mevludin Šurković (42) iz Sarajeva te su bili osumnjičeni za krivično djelo nedozvoljenog prometa narkotičkim sredstvima. No, pokazalo se bez osnova. Praškasta smjesa nije sadržavala nijedno narkotičko sredstvo.
Odvjetnik osumnjičenog kazao je kako je vozač Jašarević zamoljen da poveze ‘ceker s heljdinim brašnom’ te da roba nije bila sakrivena. Jašarević je potpuno nevin proveo mjesec u pritvoru, a onda još sedam mjeseci bio pod mjerama zabrane napuštanja Zenice, zbog čega je ostao bez posla vozača autobusa.
Umjesto heljdinog brašna ipak se radilo o drugoj ‘praškastoj materiji’, prema neslužbenim informacijama smjesi koju kao dodatak hrani koriste bilderi. Zato je tužilaštvo odustalo od optužbi protiv Jašarevića, a Šurkovića ima namjeru teretiti za ‘nedozvoljenu trgovinu’. Šurkovićev odvjetnik kazao je da nije zabranjeno trgovati ovako bezazlenim supstancama, te da i ovaj stav tužilaštva o nedozvoljenoj trgovini neće biti održiv, piše avaz.ba.
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare