NEUM: Proslavljen dan Općine i patron Župe Gospe od Zdravlja

Kao uvod u Dan Općine Neum i obilježavanje patrona Župe,Blagdan Gospe od Zdravlja, u Neumu je u petak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Neum, piše Dnevnik.ba.

Sjednici su nazočili mnogobrojni uglednici i predstavnici političkog i javnog života. Između ostalog i Branko Bačić, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a u hrvatskom Saboru, Mladen Bošković, član Predsjedništva HDZ-a BiH i potpredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, Slađan Bevanda, Ministar unutarnjih poslova Vlade HNŽ-a, Donko Jović, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNŽ, Stjepan Krasić, Ministar prometa i veza u Vladi HNŽ, Oliver Soldo, Ministar za pitanja branitelja Vlade HNŽ, Joško Cebalo, zamjenik župana Županije Dubrovačko-Neretvanske, gradonačelnici susjednih gradova i općina, Čapljine, Stoca, Ravnog, Ljubuškog, Čitluka, Opuzena, Stona, predstavnici 113.-e Šibenske brigade… te mnogi drugi uglednici i uvaženi gosti.

Svečanu sjednicu vodio je predsjednik OV Neum, Vinko Sentić, a prigodu za kratko obraćanje prvi je iskoristio neumski Načelnik, dr.Živko Matuško koji je tom prilikom podnio izvješće o radu Općine Neum, stanju proračuna te kapitalnim projektima koje vodi i koje će voditi općina.

Nakon Matuška, prisutnima se obratio predstavnik Hrvatskog Sabora, Branko Bačić, inače redovan i tradicionalan gost na svečanim sjednicama povodom Dana Općine Neum. Bačić je u svom govoru izrazio osobito zadovoljstvo visinom proračuna Općine Neum, koji, kako je naveo, po glavi stanovnika čak i veći nego li je to slučaj sa proračunima većine sličnih općina u Hrvatskoj. Saborski zastupnik iz RH u ime Sabora i Vlade Hrvatske, Hrvatima u BiH je izrazio osobitu podršku u svim procesima koji se trenutno odvijaju u Bosni i Hercegovini, počevši od izmjena Izbornog zakona i ustavne ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, do potpore putu BiH Europskoj Uniji.

Ministar unutarnjih poslova u Vladi HNŽ-a Donko Jović u svom je govoru osobito naglasio važnost cestovnog povezivanja Neuma sa unutrašnjošću države, ekološko očuvanje Neuma kao turističke destinacije koja stremi održivom razvoju, ali iskoristio je priliku i da izrazi snažnu podršku izgradnji Pelješkog mosta oko kojeg se posljednjih dana lome koplja sa ove strane granice.

Član Predsjedništva HDZ-a,i potpredsjedavajući Zastupničkog doma, Mladen Bošković obratio se nazočnima u ime Predsjednika HDZ BiH, Dragana Čovića, te je tom prilikom još jednom naglasio središnju točku oko čije se osi trenutno vrti položaj hrvatskog naroda u BiH, a to su naravno izmjene Izbornog Zakona. Bošković je ponovio jednostavnu jednadžbu za taj zakonodavni okvir kojemu je osnova da Hrvati biraju sebi, Bošnjaci sebi i Srbi sebi predstavnike. Na tom tragu, naglasio je kako su Hrvati spremni podržati bilo koji prijedlog Izbornog zakona, podnesen i od strane Bošnjaka i Srba, a koji će u sebi podrazumijevati da svaki od naroda bira svoje legitimne političke predstavnike.

Bošković je podvukao crtu na svoje izlaganje vraćajući se na Neum pri čemu je istaknuo kako na ovu Općinu treba gledati kao na jedini izlaz BiH na more i turističku destinaciju koja ima veliki potencijal, a sve kao poruka onima koji kako je rekao „maštaju o Neumu i ukapljenom plinu u Neumu.“

U zadnjem dijelu Svečane sjednice Općinskog vijeća, tradiconalno su dodjeljene nagrade i priznanja zaslužnim Neumljanima koji svoje mjesto promoviraju svojim radom i zalaganjem.
Skupnu nagradu za dugi staž u pomaganju i veliki prilog u Domovinskom ratu dobile su medicinske sestre hitne službe neumskog Doma zdravlja, Anika Obradović, Angela Udženija, Tereza Obad te Vinka Blažević.

Zahvalnicu sa grbom Općine Neum za izniman doprinos na području kulture dobio je Zlatko Glavinić, zaljubljenik u folklor i etnografsku baštinu neumskog kraja te voditelj HKUD Lindžo iz Neuma, te još jednu zahvalnicu sa grbom Općine Neum, Ivan Bender za posebne zasluge tijekom Domovinskog rata te sudjelovanja u obrani Neuma i susjednih krajeva.
Istaknimo još kako je Svečanoj sjednici prethodilo polaganje vijenaca na Spomen obilježju poginulim braniteljima, a nakon sjednice organiziran je prigodan domjenak za sve prisutne goste i uglednike, članove crkvenog, kulturnog i političkog života./HMS/

more recommended stories