Published On: Thu, Feb 7th, 2019

NEUKUSNO PREBROJAVANJE KRVNIH ZRNACA KOJOVIĆU: “Došao je iz Srbije da ovdje odstranjuje SDA”

Predrag Kojović ponovo je postao “sumnjivo lice” u Sarajevu. Lider SDA Bakir Izetbegović optužio je večeras lidera Naše stranke da je on glavni protivnik koaliranja bh Bloka sa SDA.

Došao je iz Srbije da ovdje odstranjuje SDA, izjavio je Izetbegović, potvrđujući time kako Srbin na čelu građanske stranke u Sarajevu može samo slijediti bošnjačku mainstream politiku, u protivnom odmah može biti osumnjičen da je srpska krtica u bošnjačkim redovima, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo Kojovića su već jednom njegove bošnjačke kolege u Skupštini Sarajevske županije nazvale četnikom samo zato što se založio za promjenu naziva škole koja nosi ime po fašisti i antisemitu Mustafi Busuladžiću.

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije Izetbegović je predstavnike druga dva naroda, posebice SNSD, pokušao predstaviti kao neprijatelje države, pravdajući time potrebu stvaranja “snažnog patriotskog bloka”.

Bosni i Hercegovini je potrebna suradnja ova dva patrotska segmenta; SDA koja koja se oslanja na bošnjačko biračko tijelo i BH bloka koji se oslanja na lijevo bosansko građansko biračko tijelo.  Ta dva segmenta trebaju surađivati, a ne sudarati se. Mislim da ta stvar još nije završena, u subotu i SDA i SDP imaju sjednice glavnih odbora i vidjet ćemo što će se dogoditi, kazao je Izetbegović.

Ukoliko SDP odluči ostati u oporbi Izetbegović je kazao kako će SDA onda ići alternativnim putem. Kao moguće koalicijske partnere spomenuo je kako računa na podršku 3 odmetnuta zastupnika Šepićevog Nezavisnog bloka, te A- SDA koja je spremna koalirati sa SDA, ukoliko to prihvate i PDA i SBB. Kao je kako je koalicija sa SBB-om dobro funkcionirala i da i dalje može dobro funkcionirati, samo je, kaže, potrebno da se “Radončić oslobodi frustracija da smo mu ja i SDA montirali neke procese.”

Kazao je i kako mu je Komšić rekao kako je on za ulazak u vlast.

Lider DF-a koji je jučer bio protiv koalicije s nacionalnim strankama i za odlazak BH bloka u opoziciju preko noći je “okrenuo ploču”. U intervju za sutrašnje “Oslobođenje” odlučio je, činiti se, pribaviti alibi za koaliciju sa SDA, očito svjestan kako toj stranci duguje uzurpaciju hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH.

Komšić je upotrijebio iskušani recept plašenja bošnjačke javnost “neprijateljima države”, osovinom Dodik- Čović, koja, eto, opet prijeti da ovlada i Federacijom BiH, gdje će se on ponovo pojaviti kao spasitelj.

“Mi nećemo biti ni dio duboke izdajničke politike koja plete svoju mrežu već duže vrijeme, dio politike koja u otvorenim neprijateljima ove države ne vidi nikakav problem. Možda te politike za takve ljude nisu problem, ali za ovu državu, njene građane i nas, itekako jesu problem, ali tim politikama i mi ćemo biti problem.

Stvari treba posmatrati u širem kontekstu. Neće to biti posljedica neulaska BH bloka u vlast, nego posljedica dugogodišnje popustljivosti tzv. političkog Sarajeva. Dodik i Čović su jednom agresivnom politikom koju je pratila eutanizacija otpora u Sarajevu, i u političkom i psihološkom smislu, preuzeli gotovo sve državne institucije i agencije u čemu im je pomagala ista ona izdajnička struktura koje je sad splela svoju mrežu.

U predizbornoj kampanji sam govorio upravo o tome. Dobro se sjećam, u razgovoru sa Sanjinom Bećiragićem. Kada sam rekao da Dodik s Čovićem može ući u federalnu vlast, bilo je onih falatara koji su govorili: Komšić plaši građane Čovićem i Dodikom. Ja se ipak nadam da do toga neće doći. SNSD bi uz jedno ministarstvo i potpredsjednika FBiH zajedno sa HDZ-om, u potpunosti ovladao Federacijom.

To im mogu isporučiti oni koji doista tvrde da to nije njihov problem, ali i oni koji s Čovićem i Dodikom imaju tijesne osobne i poslovne veze. Oni nikada nisu prestali biti dio njihovog Plana B, kazao je Komšić u intervjuu koji će izaći sutrašnjem printanom izdanju Oslobođenja./HMS/