Published On: Pet, stu 12th, 2021

NETKO MU JE PODVALIO HDZ GOVOR? Izetbegović u Livnu pozvao na jedinstvo u borbi za ravnopravnosti naroda….

U sali Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Livnu održana je tribina u organizaciji Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Livno, na kojoj je govorio i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da Kanton 10 ima veliki potencijal za razvoj, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije i proizvodnji hrane.

“Došlo je vrijeme da se brže i bolje radi. Federalni nivo će podržati sve projekte lokalne zajednice”, poručio je Izetbegović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je izjavio kako očekuje da će se izbjeći najgori scenarij, a to su sukobi, te da je SDA sposobna riješiti sve probleme sa kojima se država suočava. Naglasio je potrebu postojanja jedinstva među probosanskim snagama.

Foto: FENA
Foto: FENA

“Naše nejedinstvo bi moglo ohrabriti one koji nisu prijatelji ovoj zemlji. Moramo pokazati da smo snažni, da smo moćni, što će spriječiti loše scenarije”, izjavio je Izetbegović.

Za dejtonski ustavni okvir je kazao da je izuzetno kompliciran, a ukazao je na postojanje struktura kojima nije u interesu teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Među problemima koji utječu na BiH je istaknuo i islamofobiju, migrantske talase, te mlak odnos međunarodne zajednice prema remetilačkim faktorima u BiH. Kao glavni problem u BiH naglasio je politiku SNSD-a i predsjednika te stranke Milorada Dodika.

“Da nije bilo njegove antidržavne politike u proteklih 15 godina, ovo bi bila jedna puno bolja zemlja. Manje mladih bi otišlo, bolja bi bila penzija. Najsiromašniji penzioner u Evropi je onaj u RS-u”, izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da je pojedincima među političkim snagama u entitetu RS normalno da dominiraju nad ostalim, te da im je normalno da odlikuju osuđene ratne zločince odgovorne za genocid.

Foto: FENA
Foto: FENA

“To ne može tako. To će morati stati”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o političkim dešavanjima u posljednjih nekoliko godina, Izetbegović je izdvojio aktiviranje MAP-a usvajanjem Programa reformi, izmjenu sastava Centralne izborne komisije (CIK) BiH, niz apelacija koje su napisali kadrovi SDA i koje je Ustavni sud BiH prihvatio, donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, ali i uklanjanje ploče posvećene Radovanu Karadžiću i rušenje nelegalne crkve u dvorištu Fate Orlović.

“Retrogradnim politikama je glavni cilj skloniti OHR, Ustavni sud BiH, koji su im prepreka u njihovim aktivnostima, a naša snaga je u legalitetu, legitimitetu, civilizacijskim standardima koje zastupamo. Dodik tvrdi da međunarodna zajednica ispunjava želje Bošnjaka i da su ove sve reforme po volji Bošnjaka. Ja mislim da nije tako. Mislim da je stvar jednostavnija i da je u tome što se interesi Bošnjaka u ostvarivanju civilizacijskih vrijednosti i vladavine prava poklapaju sa zapadnim standardima”, izjavio je predsjednik SDA.

Izetbegović je naglasio da su samo državne institucije poput Oružanih snaga, SIPA-e i OSA-e ovlaštene da rade na teritoriju cijele BiH, a da će sve ono što im se pokuša suprostaviti biti parainstitucije. Govoreći o odnosu međunarodne zajednice, kazao je da je taj odnos bio dvosmislen, ali da je pomoć međunarodne zajednice bila veoma važna za opstanak BiH.

Foto: FENA
Foto: FENA

“Moramo mi biti jaki da bi nam se pomoglo. Ako smo zbunjeni, ako se svađamo međusobno, pitanje je da li će nam pomoći”, izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je upozorio na pokušaje slabljenja i gašenja OHR-a, što se, kako je kazao, ne smije dozvoliti. BiH, dodao je, ne smije postati poligon za odmjeravanje snaga svjetskih velesila. Kao rješenje za postojeću situaciju u BiH, Izetbegović je izdvojio i potrebu sankcioniranja onih koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, te snažniji angažman nadležnih državnih institucija.

“Garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma su dužni braniti BiH. Tu su i prijateljske zemlje. Onda su tu institucije, pravosuđe, OSA, SIPA, Oružane snage i na kraju krajeva, patriote BiH”, izjavio je Izetbegović.

Upozorio je predsjednik SDA na aparthejd u entitetu RS, odnosno na neravnopravan položaj Bošnjaka, Hrvata i ostalih u odnosu na srpski narod, što se reflektira na broj uposlenih u entitetskim institucijama.

Foto: FENA
Foto: FENA

“Naš cilj je uključiti četvrti politički narod u procese u BiH jer ovo je zemlja dva entiteta, tri konstitutivna naroda i četiri političke grupacije. SNSD i HDZ žele cijeli probosanski blok, koji ima 60 posto podrške građana, svesti na ‘bošnjačku kvotu’ od 33 posto. Zbog toga građanske stranke moraju biti sa nama kako bismo se zajedno suprostavili tome i ovu zemlju povukli naprijed”, izjavio je Izetbegović.

Govoreći o narušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanju mira, Izetbegović je naglasio potrebu postojanja jedinstva unutar probosanskog bloka, prenosi Fena.

“Nema opozicije u ovakvim stvarima jer se one tiču i sadašnje generacije, ali i naše djece i unuka”, izjavio je Izetbegović.

Narod koji želi sačuvati slobodu i ravnopravnost, dodao je, mora biti jak i jedinstven.

“Mi moramo biti u stanju da savladamo svaki problem i mi to jesmo u stanju”, izjavio je Izetbegović.

Najavio je Izetbegović posjetu dijaspori u narednom periodu, za koju je rekao da u ekonomskom, ali i političkom smislu masovnim izlaskom na izbore može značajno pomoći BiH.

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
22 dana prije

Neka nama izmetbegovića.. J…. I bi ježa i srbi i hrvati da je kakav sposobniji a pošteniji..

Mornar
Mornar
Odgovori   Izmetbegović
22 dana prije

Pazi sto kaze islamisya,da postoji i cetvrti politicki narod.Pa zar bosanski muslimani,nisu takoder politicki izmisljen narod.

Predo
Predo
Odgovori   Mornar
22 dana prije

Vjerovatno svemirci? A taj bake je totalno poludio.

Miko
Miko
22 dana prije

“Nema opozicije u ovakvim stvarima jer se one tiču i sadašnje generacije, ali i naše djece i unuka”.Ovo Srbi moraju nauciti od Alijinog malog.

Dama
Dama
22 dana prije

Budaletina

Puskin
Puskin
22 dana prije

Ko ga pustio u hercegovinu?

Predo
Predo
Odgovori   Puskin
22 dana prije

Jeste. Ko mu dozvoljava da izlazi iz Trokutistana? I ne u I Šmitu.

Kleme
Kleme
22 dana prije

Muslimani znaju da je Livno centar Hrvatstva pa su muslimani poceli provocirat

Predo
Predo
Odgovori   Kleme
22 dana prije

Tačno.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Kleme
22 dana prije

što siju to će da ženju

tigar
tigar
22 dana prije

Čuj SDA promovira civilizacijske vrijednosti. Falš diplome, falš malina respiratori, prijetnje falš ratom su te vrijednosti?

Last edited 22 dana prije by tigar
Predo
Predo
Odgovori   tigar
22 dana prije

🤣🤣🤣🤣 Upiš upm…

Predo
Predo
22 dana prije

Uh bmti… Zemlji otvori se da svi u nju propadnemo!

Krešo
Krešo
21 dana prije

Ma ne zna on više ni kako se zove, a kamo li neki govor da održi. Dodo mu je utjerao veliki strah u kosti.

gorki
gorki
19 dana prije

ovo vase sprdanje sa svim i svacim sto se tice bosnjackog naroda je
samo ogledalo vas samih nikad skoro nisam procito neke rijeci pomirenja ili barem rijeci tolerancije a toga nam svima treba puno vise u ovim vremenima kad imamo problema koji su iznad nas a taj nas problem veze skupa