Published On: Pet, svi 21st, 2021

Netanyahu: Operacija u Gazi izuzetan je uspjeh

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je u petak, nakon što je na snagu stupio prekid vatre, da je izraelska ofenziva na palestinske oružane skupine u Pojasu Gaze, uključujući Hamas, bila “izuzetan uspjeh”.

“Ostvarili smo ciljeve operacije s izuzetnim uspjehom”, rekao je Netanyahu novinarima u glavom stožeru u Tel Avivu nakon 11 dana sukoba.

“Hamas se više ne može sakriti”, dodao je. “Eliminirali smo više od 200 terorista, od kojih 25 visoko pozicioniranih.”

“Javnost ne zna sve, a, uostalom, ni Hamas, ali sva naša postignuća bit će s vremenom objavljena”, obećao je.

“Postignuti svi ciljevi operacije”

Ministar obrane Benny Gantz istaknuo je da su postignuti svi ciljevi operacije.

“Nanijeli smo jako težak udarac Hamasu”, rekao je. “Unazadili smo njegove kapacitete za više godina.”

Uz egipatsko posredovanje, Izrael i Hamas postigli su u četvrtak navečer dogovor o prekidu vatre koji je stupio na snagu u petak.

U sukobima je poginulo najmanje 243 ljudi na palestinskoj strani, uključujući 66 djece i mnogobrojne borce Hamasa i Islamskog džihada, dok je na izraelskoj strani poginulo 12 ljudi, među kojima šestogodišnje dijete, tinejdžerica u dobi od 16 godina i vojnik.

Sukobi su počeli 10. svibnja raketnim napadima Hamasa na Izrael u znak “solidarnosti” sa stotinama Palestinaca ozlijeđenima u sukobima s izraelskom policijom na Platou džamija u Jeruzalemu.

Nakon prvih raketnih napada Izrael je pokrenuo operaciju u cilju slabljenja vojnih kapaciteta Hamasa, bombardirajući iz zraka Gazu, područje s dva milijuna stanovnika koje je pod izraelskom blokadom gotovo 15 godina.

Hamas i Islamski džihad lansirali su više od 4300 raketa na Izrael, koji ih je 90 posto presreo svojim proturaketnim štitom.

U međuvremenu su izbili novi sukobi u petak između palestinskih vjernika i izraelske policije na Platou džamija u okupiranom istočnom Jeruzalemu, dva tjedna nakon sličnih sukoba koji su doveli do izbijanja nasilja u Izraelu i na palestinskim teritorijima.

Sukobi su započeli nakon muslimanske molitve kojoj su prisustvovale gomile Palestinaca, prenosi agencija AFP.

U podzemnim tunelima Hamasa u Pojasu Gaze, koje je bombardirala izraelska vojska, pronađeno je najmanje pet tijela i desetak preživjelih, rekli su u petak lokalni dužnosnici, dodajući da se nastavlja potraga za preživjelima.