Published On: Mon, Oct 5th, 2015

Netanyahu objavio "rat do smrti protiv palestinskog terora"

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju na večer da Izrael “vodi rat do smrti protiv palestinskog terora” i  da je dao instrukcije da se ubrza proces rušenja kuća palestinskih terorista, kao jedna od mjera  da se zaustavi val terorističkih napada.
Netaniyahu je to najavio nakon sastanka s najvišim sigurnosnim dužnosnicima i rekao da je dao instrukcije da se poveća broj takozvanih administrativnih pritvorenika, bez optužbi i suđenja, razmjesti više sigurnosnih snaga u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali i otjeraju agitatori iz jeruzalemskog starog grada i s Brda hrama, na kome se nalazi džamija Al Aksa.
Sastanak je održan nakon što se Netanyahu vratio u Izrael iz New Yorka, gdje je sudjelovao na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a.
Četvorosatnom sastanku prisustvovali su ministar odbrane Mose Jaalon, ministar javne sigurnosti Gilad Erdan, šef izraelske armije Gadi Ajzenkot i šef sigurnosne službe Šin bet, Jordam Koen, navode izraelski mediji.
–  Vodimo opći rat protiv palestinskog terorizma – priopćio je Netanyahu poslije sastanka u video poruci koje je dijelio njegov kabinet, navodeći da je “dao instrukcije za daljnje mjere da se spriječi teror i zaplaše i kazne teroristi”.
Netanyahu je dao te instrukcije nakon što su u subotu navečer u Jeruzalemu ubijena nožem dva Izraelca i još dvoje ljudi ranjeno, uključujući dvogodišnje dijete, u napadu mladog Palestinca, koga su potom ubili policajci, i još jednog napada prije zore, takođee nožem i u jeruzalemskom starom gradu, u kome je ranjen jedan izraelski 15-godišnjak, a napadač likvidiran.
Prethodno je u četvrtak ubijen bračni par židovskih naseljenika u oružanom napadu na Zapadnoj obali pred njihovo četvoro maloljetne djece.
Izraelska policija u nedjelju je poduzela drastičnu mjeru dvodnevne zabrane Palestincima da ulaze u jeruzalemski stari grad, ako tamo ne stanuju, rade i školuju se, navela je agencija AP.
 
(FENA)