Published On: Mon, Feb 6th, 2017

Netanyahu: Iran želi uništiti Izrael, osvojiti Europu, Zapad i Bliski istok

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u ponedjeljak u Londonu “odgovorne zemlje” da slijede primjer SAD-a u zahtjevu da se uvedu nove sankcije Iranu.

“Iran želi uništiti Izrael, otvoreno to govori. Želi osvojiti Bliski istok, prijeti Europi, prijeti Zapadu, prijeti svijetu i upućuje provokaciju za provokacijom. Zato pozdravljam inzistiranje predsjednika Trumpa na novim sankcijama Iranu. Druge zemlje trebale bi ga slijediti, posebno odgovorne zemlje”, rekao je tijekom sastanka s britanskom premijerkom Theresom May.

“Želim vam govoriti o načinu na koji se možemo pobrinuti da agresija Irana ne prođe bez odgovora”, dodao je.

Američki potpredsjednik Mike Pence savjetovao je u nedjelju Iranu da ne “testira odlučnost” SAD-a, koji je upravo usvojio nove mjere koje sankcioniraju iransko testiranje balističkih projektila.

“Iran bi trebao pogledati kalendar i shvatiti da je u Ovalnom uredu novi predsjednik. I ne bi trebao testirati odlučnost tog novog predsjednika”, rekao je u razgovoru za ABC News.

Američki ministar obrane James Mattis također je u subotu u Tokiju izjavio da je Iran država koja najviše podupire terorizam.

Iran je u ponedjeljak objavio da nedavno probno lansiranje rakete nije bila poruka novom američkom predsjedniku niti da su ga time htjeli testirati.