Published On: Uto, kol 24th, 2021

NESTVARNO: Preko 3.000 ljudi gledalo je spektakularne borbe na koridi u Tomića ogradi, deseci tisuća na Facebooku…

POSUŠJE – U mjestu Tomića brig kod Posušja održala se dugo najavljivana i već poznata korida “Kod Karla”.
Čekao se ovaj spektakl s nestrpljenjem, a kako kažu ljubitelji korida, vrijedilo je čekati.
Dobili smo novog prvaka Republike Hrvatske u kategoriji do 850 kilograma.
Do sada je to bio Svilota u vlasništvu Ivana Šakote, a od danas ovom titulom se ponosi opasni Pele koji je u vlasništvu Ante Sliškovića.

U borbi teškaška koji su do sada bili neporaženi sastali su se Jablan koji je u vlasništvu M.I. Šišović i Viljuškar u vlasništvu Benita Brajkovića. Pobjedu je odnio Jablan i zadržao epitet neporaženog.

Borba koju su mnogi najavljivali kao najuzbudljiviju opravdala je svoj status. S jedne strane Jelenko u vlasništvu Karla Mandurića, a s druge strane Kukan u vlasništvu Josipa Ribičića Kumana. U vrlo čvrstoj i neizvjesnoj borbi Jelenko je obranio kućni prag i vratio Kukana preko granice.

Od ostalih borbi treba izdvojiti pobjedu Alakara kojeg vodi koalcija Karamtić nad Tigrom u vlasništvu Nene Galića te pobjedu Mrkonje u vlasništvu Briše Dervišića nad Zlatonjom čiji je vlasnik M.I. Šišović.

Koliku popularnost imaju koride govori i podatak da je na ovoj bilo prisutno više od 3000 ljudi, a same borbe su se prenosile uživo putem facebook-a te ih je u trenucima pratilo i po 1000 korisnika. Neki neslužbeni podaci govore kako u samom Posušju ima 130 bikova. Sve više je i onih mlađih koji uzgajaju vlastite bikove i spremaju ih za koride. Sport, zabava ili nešto treće, zanimanje javnosti je iznimno veliko.

Humanitarne akcije Posušana pretvorile su se u koridski spektakl

Sama tradicija borbi u Tomića ogradi nastale su na vrlo zanimljiv i lijep način. Upravo spomenuti Karlo Mandurić koji je danas organizator ovih korida nekada je bio teško bolestan. Obitelj mu nije mogla platiti liječenje od leukemije. Upravo s ciljem prikupljana novca za liječenje, humani Posušani su došli na ideju organiziranja korida za Karla. I ne samo za njega. Koride su se počele masovno održavati upravo s humanitarnim namjerama. Od ulaznica se plaćalo liječenje. Karlo je na kraju pobijedio leukemiju.  Danas u to ime, svjestan kako je pobijedio bolest, upravo on organizira koride. Koje njemu znače više nego što običan čovjek to može zamisliti. A koride kod Karla izgleda da postaju najspektakularnije u ovoj dolini korida.
Samo mjesto izgleda famozno, teren je posebno pripremljen tako da svi gledatelji stanu u hlad okolne šume a na ogromnom proplanku koji je posebno pripremljen događa se  sraz bikova.

Koliko je koridomanija uhvatila Hercegovinu najbolje govori podatak da u Posušju danas ima preko 10 bikovskih koalicija (nešto kao dionička društva za kupovinu i uzgoj bikova), a za borbe po Dalmaciji , BIH i Srbiji se sprema preko 140 posuških bikova. Kladioničarski iznosi na bikijadama su brutalni. Takvi da ih sportske kladionice gledaju ljubomorno. I šute. Ulazak sportskih kladionica u bikijade međutim nemoguć je. Tu naprosto koeficijenti ne idu jer su borbe nepredvidive. Na koridima svaka logika prestaje. Kao portal smo pokušali naći novinara koji bi nam napravio izvještaj s koride, novinarski, sportski. Još uvijek takvog novinara nemamo.

guest
nije obvezno
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x