Published On: Pon, lip. 4th, 2018

Nestao prije 30 godina: Nije mrtav, nego je u zatvoru

Ruski pilot koji je nestao za vrijeme ruske intervencije u Afganistanu krajem 80-ih i za kojeg se pretpostavljalo da je mrtav, živ je i želi se vratit kući.

“Još uvijek je živ i sada mu je potrebna pomoć”, rekao je šef ruskog sindikata vojnih pilota Valerij Vostrotin.

Danas ovaj pilot, čiji identitet ne žele otkriti, ima više od 60 godina. Njegov je avion srušen 1987. godine za vrijeme rata koji je na tom području trajao od 1979. do 1989. godine. Pretpostavlja se kako bi pilot mogao biti u Pakistanu, gdje su se nalazili afganistanski kampovi za ratne zarobljenike.

Sovjetsko-afganistanski rat trajao je gotovo deset godina. Sovjetski Savezje podržavao afganistansku marksističku vladu dok su pobunjenici pomoć dobivali iz mnogih zemalja, uključujući i Sjedinjene Američke Države i Pakistan. 15. veljače 1989. godine Sovjetski Savez službeno je objavio da su vojnici napustili zemlju.

Tijekom tog desetogodišnjeg razdoblja 125 sovjetskih aviona srušeno je u Afganistanu, po pisanju RIA Novosti. Kada su se sovjetske snage povukle 1989. godine, 300 vojnika proglašeno je nestalima. Od tada je pronađeno njih 30 i oni su se vratili u svoju domovinu, piše The Guardian. 

Po pisanju Kommersanta samo je jedan pilot srušen tijekom 1987. godine, nakon polijetanja sa zračne luke Bagram, današnje američke zračne baze, koja se nalazi sjeverno od Kabula. Riječ je o Sergeju Panteljuku. On a ni ostaci njegova aviona nisu nikad pronađeni pa su ga proglasili nestalim.

Šef lokalne organizacije veterana izjavio je kako su njegova majka i sestra žive, ​​a tabloid Komsomolskaya Pravda pronašao je njegovu 31-godišnju kćer koja je rođena prije nego što joj je nestao otac.

Senator Franc Klincevič izjavio je za RIA Novosti da to nije jedini takav slučaj. Ispričao je kako je tijekom svog posjeta Afganistanu, prije nekoliko godina, upoznao bivšeg sovjetskog vojnika koji mu nije htio otkriti svoj identitet, a i slabo je govorio ruski. Tada mu je taj vojnik rekao kako je prekasno da se vrati kući.

Bivši sovjetski vojnik Bahetin Hakimov, kojeg je intervjuirao AFP 2015. godine, jedan je od onih koji su odlučili ostati u Afganistanu. Bio je teško ranjen a u liječenju su mu pomogli lokalci. On se poslije i preobratio na islam.

“Ostao sam u Afganistanu jer su Afganistanci vrlo ljubazni i gostoljubivi ljudi.”

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer