Published On: Čet, lis. 12th, 2017

Nestaju djeca na Kosovu-opet radi ‘žuta kuća’?

PRIŠTINA – Iz općine Dragaš u posljednje vrijeme nestalo je četvero djece, a policija nema prijave o njihovom nestanku, dok upućeni u situaciju nisu daleko od toga da povjeruju da su oni među devetero mališana za koje bivši albanski premijer i predsjednik Sali Berisha tvrdi da su dio trgovina ljudima.

Albanska štampa ostala je nijema na Berishinu objavu na svom profilu na Facebooku, u kojoj je naveo da se s Kosova u Albaniju krijumčare djeca iz siromašnih obitelji radi transplantacije organa!

Pozvao je tužiteljstvo da pokrene istragu i naveo da je, prema saznanjima koje je dobio od jednog policajca, zasad prokrijumčareno devetoro djece koja su oteta.

“Djeca su starosti između osam i 12 godina, au pitanju su tri djevojčice i jedan dječak. Ne znam da li to ima veze s ovim što Berisha govori, ali s obzirom na to da je ovo vrlo razuđeno mjesto, u brdima, a da granice i sa makedonske i sa albanske strane, osim graničnih kamena, ne čuva nitko, sve je moguće “, tvrdi za Sputnjik anonimni izvor iz općine Dragaš, koji je dodao da u selu Kukes postoje ljudi koji ugovaraju poslove ili brakove s roditeljima za njihovu djecu u Albaniji.

Kukes, gdje se navodno obavlja ugovaranje “poslova”, nalazi se sat vremena vožnje kako od Prizrena, tako i od Tirane, dok je općina Dragaš bukvalno špic Kosova i Metohije, “stiješnjen” između Albanije i Makedonije.

“Nisam iznenađen ovakvom viješću, jer ne postoji granica između Kosova i Albanije”, govori Momir Stojanović, bivši direktor vojnoobavještajni agencija.

On podsjeća na ulogu Berishe u vrijeme NATO agresije na SRJ 1999. i ranije 1998. kao aktualnog premijera Albanije, čija je Vlada, kako kaže, zdušno podržavala i obučavala teroriste OVK na sjeveru Albanije.

“On vrlo dobro zna što je sve rađeno u tim logorima u kojima su bili oteti građani, Srbi i lojalni nealbanci, kao i naši vojnici i policajci, koje je zarobila OVK. Izvještaji do kojih je vojska dolazila pokazali su da su svi zarobljenici prebačeni na sjeverno od Albanije, a od tada, svaka staza je izgubljena “, kaže Stojanović.

Mediji su prije skoro deceniju u pričama “s kraja civilizacije” pisali o selu pored albanskog grada Burelju i podrumu “žute kuće” obitelji Katuči, gdje su, prema navodima bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, kidnapovanim Srbima sa Kosova vađeni organi. Ona je iznijela podatke da je 1999. saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportirano u Albaniju, gdje su im vađeni organi, koji su zatim slani u Italiju, odakle su distribuirani u klinike diljem Europe.

Mediji su tihi
Vijest koju je lansirao Berisha u Tirani je faktički blokirana, a nitko od albanskih novinara nije bio u stanju da nam kaže da li se radi o istini ili je u pitanju politički akt bivšeg dužnosnika. Albanski novinari s Kosova, s druge strane, kažu da se o tim navodima pričalo još prije Berišinog statusa na Facebooku, ali da nisu o tome pisali jer “nisu imali potvrdu nadležnih državnih organa”.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer