Published On: Pon, lis 8th, 2018

Nesposobna Centralna izborna komisija

Postoji  jedna stvar oko koje se najvjerojatnije svi u Bosni i Hercegovini mogu složiti kada je riječ o jučerašnjim općim izborima – Centralna izborna komisije (CIK), glavno tijelo u organizaciji i provođenju izbora, posve je nesposobna, neuvjerljiva i pomalo smiješna institucija.

Iako dobro financiran, CIK se pokazao kao institucija iz 20. stoljeća koja se ne snalazi u uobičajenim izbornim praksama 21. stoljeća.

Njihova službena stranica je smiješno dizajnirana, cijeli proces prebrojavanja glasova je spor, a istupi predstavnika CIK-a su često ispod razine zadovoljavajuće javne komunikacije, no možda najviše živcira nezainteresiranost CIK-a da se popravi i flegmatičan stav prema utemeljenim kritikama koje uključuju i neprofesionalno ponašanje biračkih odbora te neke sumnjive poteze koji djelomice dovode u pitanje regularnost izbora.

Kao mnogo ažurniji CIK pokazala se Stranka demokratske akcije (SDA), koja je u svojem izbornom štabu imala najbrže i najtočnije informacije o izbornim rezultatima. S time da SDA nije bila jedina stranka koja je tijekom sinoćnje večeri objavljivala preliminarne rezultate i projekcije – radili su to i SNSD Milorada Dodika, HDZ BiH Dragana Čovića, prvaci Dodikove opozicije okupljeni u Savezu za pobjedu itd. Sve to je zorno svjedočilo o tome da u BiH i dalje mnogo bolje funkcioniraju kao organizacije vladajuće političke stranke nego državne institucije poput CIK-a.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare