Published On: Čet, sij 7th, 2021

NESLAGANJE S TRUMPOM Brojni službenici Bijele kuće dali ostavke nakon incidenata u Washingtonu

Nakon scena koje su jučer zabilježene ispred Capitol Hilla, i vala nasilja koji se jučer dogodio u Washingtonu, brojni službenici Bijele kuće i suradnici Donalda Trumpa podnijeli su ostavke na pozicije u američkoj administraciji.

Prvi među njima koji je podnio ostavku jeste zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa Matt Pottinger. Pottinger je dao ostavku kao odgovor na Trumpove reakcije povodom okupljanja pristalica ispred američkog Capitol Hilla.

Nekoliko glavnih Trumpovih pomoćnika za nacionalnu sigurnost, uključujući savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O’Briena, također razmišljaju o ostavci nakon sinoćnjih nereda, prenose američki mediji.

Stephanie Grisham, bivša direktorica komunikacija Bijele kuće i sekretar za tisak i šefica kabineta prve dame Melanije Trump, također je odmah nakon demonstracija podnijela ostavku.

“Bila mi je čast služiti zemlji u Bijeloj kući. Ponosna sam što sam bila dio tima gospođe Trump i ponosna sam na mnoga postignuća ove administracije” rekla je Grisham za CNN.

Pored Grisham, ostavku je podnijela i Anna Niceta koja je također bila u odboru Bijele kuće.

Grisham i Niceta bili su među najdugovječnijim dužnosnicima Trumpove administracije, a u Trumpovom timu su od 2015. odnosno 2017. godine.

Ostavku je podnijela i Sarah Matthews, zamjenica šefice odjela za odnose sa javnošću Bijele kuće. Matthews je u obraćanju medijima izjavila kako je duboko potresena događajima koji su se dogodili u Washingtonu.

Pored onih koji su već predali svoje ostavke, u američkim medijima se govori da bi isto mogli učiniti i drugi Trumpovi najbliži suradnici tijekom dana, a prvi među njima bi mogao biti i zamjenik šefa kabineta Bijele kuće Chris Liddell.

Suradnici Donalda Trumpa već su izrazili nezadovoljstvo načinom ponašanja američkog predsjednika u odlasku, a naročito su osudili izjave Donalda Trumpa koje su na određeni način i inspirirale pristalice da izađu na ulice i zauzmu zgradu Kongresa SAD-a.

Do konačnog preuzimanja dužnosti novog američkog predsjednika Joea Bidena ostalo je još nekoliko dana, a čini se da će do tada Donald Trump ostati bez većine najvažnijih suradnika iz tima koji je, sve do incidenata, čvrsto stajao uz republikanskog kandidata. /HMS/