Published On: Čet, lis 22nd, 2020

Nešić kao direktor “Puteva RS” prihvatio za 12 milijuna KM veću ponudu, policiji odbio dati izjavu

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i bivši direktor JP “Putevi Republike Srpske”, odazvao se pozivu MUP-a Republike Srpske, međutim odbio je dati izjavu u vezi s kaznenim djelima za koja ga terete, a to su zlouporaba službenog položaja i neizvršenje sudske odluke.

U Okružnom javnom tužiteljstvu u Banjaluci “Nezavisnim novinama” je potvrđeno da su još 25. veljače donijeli naredbu o provedbi istrage zbog zlouporabe službenog položaja, ne želeći otkrivati više detalja.

Prema neslužbenim informacijama, istraga je otvorena nakon što je Ured za razmatranje žalbi BiH podnio prijavu protiv Nešića i to zbog tendera za zaštitu i održavanje regionalnih i magistralnih puteva i to iz razloga što je Nešić na tenderu prihvatio ponudu poduzeća koja je skoro 12 miliijuna KM veća, odnosno iznosila je 26 milijuna KM, dok je druga ponuda bila 14 milijuna KM.

Mediji su ranije pisali da je Nešić još 2018. godine posao održavanja regionalnih i magistralnih puteva dodijelio firmama “Kozaraputevi” i “Prijedorputevi” i to za 26 milijuna KM, međutim na tu odluku žalila se kompanija “Niskogradnja Marjanović”, koja je za iste poslove imala za 12 milijuna KM manju ponudu.

Prema kasnijim odlukama Ureda za razmatranje žalbi i Suda BiH, Nešić je ovaj sporni tender trebao poništiti, međutim to nikada nije urađeno.

“Bio sam u MUP-u. Uvijek ću se odazvati institucijama Republike Srpske i vjerujem u njihov rad”, rekao je Nešić “Nezavisnim novinama”, dodajući da ne može govoriti o čemu se radi kako ne bi ugrozio istragu.

Na pitanje je li dao izjavu ili nije, Nešić je kratko rekao: “Neka ostane u domenu špekulacija.”

Osim Okružnog tužiteljstva u Banjaluci, i u Okružnom tužiteljstvu Istočno Sarajevo banjalučkom listu potvrdili su da je protiv Nešića podnesen izvještaj 12. listopada 2018. godine od strane Policijske uprave Istočno Sarajevo zbog kaznenog djela prinuda, ali tužiteljska odluka u ovom predmetu još nije donesena.

Zanimljivo je da je saslušanje Nešića uslijedilo samo nekoliko dana nakon što je stranka čiji je lider napustila vladajuću koaliciju, a na određen način istragu protiv Nešića najavio je i Milorad Dodik, lider SNSD-a, nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke.

Iako je DNS službeno istupio iz koalicije sa SNSD-om, mnogi lokalni odbori ostali su “vjerni” SNSD-u. Po odluci Predsjedništva DNS-a, svi lokalni odbori imali su rok do jučer da se izjasne nastavljaju li koaliciju sa SNSD-om ili iz nje istupaju.

Ono što je sigurno jeste da DNS i dalje u velikom broju slučajeva podržava SNSD i njihove kandidate za načelnike i gradonačelnike, međutim tamo gdje uskrate podršku SNSD-u, ne mogu računati na to da će njihovi kadrovi ostati na pozicijama, piše list./HMS/