Published On: Wed, Jul 6th, 2016

Tanja Fajon blokirala Kosovo

Glasovanje u Europskom parlamentu o ukidanju viznog režima za Kosovo odloženo je s 12. srpnja na 5 rujna. To je učinjeno pošto Kosovo nije ispunila sve uvjete, izjavila je izvešzač Europskog parlamenta za vizni režim s Kosovom Tanja Fajon.

“Odlučila sam odgoditi glasovanje za bezvizni režim za Kosovo za rujan, žaleći što nije zabilježen dovoljan napredak u ispunjavanju posljednjeg kriterija, posebno ratifikacije graničnog režima s Crnom Gorom. Iskreno se nadam da će kosovski parlament ratificirati taj sporazum što je prije moguće i prije ljetnje pauze kako bi mi to omogućilo da nastavim postupak za glasovanje na jesen “, rekla je Fajon.

Fajon je u priopćenju navela da je poslije razgovora s europskim i kosovskim dužnosnicima zaključila da je” lopta u dvorištu kosovskog parlamenta “za ukidanje viza za putovanje građana Kosova u zemlje Schengena.

“Snažno vjerujem da će s graničnim sporazumom Europski parlament moći da svoju potporu za bezvizni režim do kraja godne. To je ključni potez za građane Kosova koji još žive iza zatvorenih granica”, rekla je Fajon.