Published On: Pon, ožu 31st, 2014

NERMIN: Očekuje se, očekuje se, očekuje se…

Navodni premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je nakon Skupštine dioničara Elektroprijenosa BiH, koja je održana danas u Sarajevu, da će nakon osam godina ova kompanija profunkcionirati u punom kapacitetu te da je dogovoren investicijski ciklus raspodjele dobiti i kompletirana kadrovska struktura kompanije.

Nikšić je precizirao da će u sljedeće tri godine biti investirano 200 milijuna KM kojima Elektroprijenos trenutno raspolaže i dodatnih 133 milijuna dobiti koja se očekuje u te tri godine, što će biti raspoređeno u omjeru približno 59 posto za Federaciju BiH i 41 posto za Republiku Srpsku po sudjelovanju dioničara u vlasništvu Elektroprijenosa.

Po njegovim riječima, od ovog investicijskog ciklusa očekuje se otvaranje oko 1.000 novih radnih mjesta u cijeloj BiH, a entitetske vlade će učiniti sve da domaće kompanije dobiju poslove na realizaciji spomenutih investicija.

Nikšić je kazao, između ostalog, da je dogovorena raspodjela dobiti Elektroprijenosa koja je akumulirana od 2007. do 2012. godine u iznosu od 98 milijuna KM koja će biti uplaćena u entitetske proračune i pojasnio da će u FBiH 10 milijuna biti uplaćeno Federalnom zavodu za zapošljavanje na osnovu poticaja za zapošljavanje. Četiri milijuna bit će iskorištena za formiranje garantnog fonda za domaće kompanije u Union banci, te dodatnih 10 milijuna za povoljnije kreditne linije.

On je naglasio da će investicije koje su danas dogovorene značiti dodatni zanos za ekonomiju BiH te da će njima biti povećan kvalitetu elektrodistributivne mreže i povezanost BiH s ostatkom Europe, čime će biti ispunjen još jedan uvjet na putu k članstvu u Europsku uniju.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da očekuje da će investicije biti realizirane neometano i precizirala da iznos investicija za RS iznosi približno 137 milijuna KM. Ona je dodala da je na današnjoj Skupštini verificirano pet novih izvršnih direktora Elektroprijenosa BiH čime je kompletirana kadrovska struktura kompanije.

Cvijanović je pojasnila da će sredstava od 40 milijuna KM koliko će biti uplaćeno u proračun RS-a biti iskorištena za podmirivanje dijela starih obaveza među kojima dominiraju poticaj za poljoprivredu i poticaj za izvoz.