Published On: Wed, Jul 8th, 2020

NEREDI U SRBIJI Policija suzavcem, konjima i psima potisnula prosvjedike iz središta Beograda

U središtu Beograda protekle noći došlo je do sukoba policije i prosvjednika koji su se oko 21 sat okupili ispred skupštine Srbije nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer najavio ponovno uvođenje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Prosvjed se odvijao bez značajnijeg prisustva policije, a u jednom trenutku skupina prosvjednika provalila je vrata Skupštine Srbije, da bi se ubrzo potom pojavio prvi kordon policije i intervenirao potiskujući prosvjednike.

Situacija je djelovala prilično kaotično, neki prosvjednici su uhićeni, a interventnoj jedinici policije pridružila se i postrojba žandarmerije s opremom za razbijanje demonstracija.

Prosvjed je započeo s tek nekoliko stotina sudionika, da bi se mnoštvo kasnije uvećalo, a nakon što je dio prosvjednika ušao u zgradu Skupštine, uslijedili su incidenti i sukobi s policijom.

U nastavku sukoba prosvjednici su policiju zasipali jajima, kamenjem, plastičnim bocama i bakljama, zapaljeni su deseci kontejnera, a prema prvim izvješćima ozlijeđenih ima na obje strane.

Nakon što je policija dobila pojačanje rastjerala je prosvjednike suzavcem ispred Skupštine, a na ulice je izvedena i policijska konjica i postrojba sa psima.

Kamere televizije N1 su u izravnom prijenosu svjedočile napadima na policiju, ali i brutalnosti policije u civilu i privođenju i batinanju prosvjednika.

U mnoštvu koje je prosvjedovalo su se, sudeći po povicima koji su se čuli, nalazile pristaše više političkih opcija.

Prosvjednici su pjevali himnu i cijelo vrijeme skandirali protiv Vučića.

Zapaljena su najmanje dva policijska automobila, intervenirali su vatrogasci, a policija je dva sata poslije ponoći potisnula prosvjednike s platoa ispred Skupštine Srbije ka Bulevaru kralja Aleksandra i okolnim ulicama.

“Neće biti mira ako ne bude pravde”, poručio je jedan od prosvjednika, predstavljajući se kao poljoprivrednik iz Stare Pazove.

Zastupnik Skupštine Srbije Đorđe Vukadinović ocijenio je da “ovakva, nepotrebna, brutalnost policije i toliko ispaljenog suzavca nije zabilježeno od 5. listopada 2000. godine” kada je u prosvjedima srušen režim Slobodana Miloševića.

Predsjednica odlazeće vlade Srbije Ana Brnabić osudila je noćašnje prosvjede i incidente ispred srbijanskog parlamenta i poručila da će država i njezine institucije zaštititi pravni poredak “kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji”.

Optužujući oporbu za prosvjede, Brnabić je u pisanoj izjavi koju prenose beogradski mediji istaknula da najoštrije osuđuje “vandalizam političara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sustav suočavaju s najtežim udarom koronavirusa od početka pandemije”.

Predsjednik Srbije najavio je jučer da se od sutradan zabranjuju skupovi s više od pet ljudi, a od petka uvodi policijski sat do ponedjeljka.

– Danas je najteži dan za Srbiju – imamo 13 preminulih, do 15 sati bilo je 110 ljudi na respiratorima, a sada ih je već 120, rekao je Vučić, ocijenivši da je “alarmantna situacija u Beogradu, a ozbiljna u još četiri grada”, te da je u covid bolnicama trenutno oko 4.000 pacijenata.

Srbija se nalazi u međuperiodu od izbora i formiranja nove vlade čije formiranje je Vučić najavio najkasnije do 25. srpnja.

Na izborima 21. lipnja, koje je dio oporbe bojkotirao tvrdeći da su neregularni, Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila je 188 od 250 mandata i s dvotrećinskom većinom može sama formirati vladu./Hina/HMS/