Published On: Sri, stu 6th, 2019

Neredi u Čileu ne posustaju, dvije policajke zapaljene su Molotovljevim koktelima. Slike su mučne

Prosvjedi koji već dva i pol tjedna tresu Čile nimalo se ne stišavaju. Mučne scene s ulica Santiaga, glavnog grada te južnoameričke države, jučer su zabilježene na fotografijama. Najmanje dvije policajke koje su sudjelovale u obuzdavanju prosvjeda teško su ozlijeđene.

Na fotografijama se vidi kako je jedna od njih zapaljena Molotovljevim koktelom koji su bacili prosvjednici. Plamen koji je zahvatio ženu njezini kolege pokušali su ugasiti najprije rukama, a onda i protupožarnim aparatom. Reuters piše da je napadu zapaljivom tekućinom prethodila akcija u kojoj su policajci protiv prosvjednika upotrijebili vodene topove i suzavac.

POLICIJA KORISTILA GUMENE METKE

Ozlijeđene policajke su 20-godišnja Abigail Catalina Aburto Cardenas i njena pet godina starija kolegica María José Hernández Torres, pripadnice gradske jedinice specijalne policije. Obje su u teškom stanju i nakon napada su prevezene u bolnicu. Tamo ih je posjetio i ministar unutarnjih poslova Gonzalo Blumel, koji je napad opisao kao „čisto nasilje…. koje nema nikakve veze s legitimnim zahtjevima građana”.

Očevici su ispričali da su napadi Molotovljevim koktelima razjarili policajce, koji su nakon toga počeli koristiti gumene metke i velike količine suzavca. Izvor iz policije opovrgli su optužbe da je protiv prosvjednika upotrijebljena pretjerana sila, rekavši da su policajci na terenu provodili standardnu proceduru koja uključuje korištenje gumenih metaka pri „neposrednoj opasnosti”, prenosi telegram.hr