Published On: Tue, Apr 16th, 2013

Neravnopravnost Hrvata koči BiH

SARAJEVO – Hrvatski delegati u Europskom parlamentu aktivno će kroz godišnje rezolucije sudjelovati u kreiranju europske politike prema BiH, izjavio je za Dnevni avaz Davor Ivo Stier, predsjednik HDZ-ovog Odbora za vanjsku politiku, jedan od 12 novih članova Europskog parlamenta koje su tijekom vikenda izabrali birači u Hrvatskoj.
Naš je cilj da BiH krene europskim putem i to podržavamo. A da bi BiH mogla ići tim putem uspješno i bila u punom smislu spremna na prihvaćanje europskih standarda, naravno da je institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda jedan od elemenata koji su nužni. Činjenica je da ta ravnopravnost u praksi ne postoji i da se to mora promijeniti u BiH, kazao je Stier.
Činjenica da Hrvatska uskoro ulazi u EU poruka je, kaže, da se reforme isplate i da je moguće ući u EU ukoliko se usvoje potrebni standardi. U prvom redu radi se o borbi protiv korupcije, s kojoj se Hrvatska odlučno uhvatila ukoštac.
Stier kaže kako će Hrvatska, kao nova članica EU, biti most prema jugoistočnoj Europi i promicatelj europskih vrijednosti, koje trebaju biti temelj za novu arhitekturu mira i suradnje.
Kada su u pitanju rezultati izbora, Stier kaže da je iz tabora HDZ-a i koalicijskih partnera to i najavljivano – da će osvojiti pet-šest mandata, prenijela je Fena.
– S druge strane, govorili smo da će to biti glas birača u smislu kažnjavanja loše politike Kukuriku koalicije. I jedno i drugo se dogodilo. To je jasan signal za promjenu smjera u Hrvatskoj. Ovo je tek prvo poluvrijeme. Drugo su lokalni izbori, u koje HDZ ulazi u s golom razlike. Ovo je ogroman vjetar u leđa svim našim kandidatima, poručuje Stier.
Ukoliko se do 1. srpnja ne napravi dogovor u vezi s proračunom EU, Stier najavljuje da će to biti prva odluka hrvatskih delegata u Europskom parlamentu. Dodao je kako je to izuzetno bitno za Hrvatsku, da bude izglasan proračun u kojem je za ovu zemlju predviđeno skoro 12 milijardi eura u razdoblju 2014. – 2020. godina.

bitno.ba