Published On: Sub, ruj 29th, 2018

NEPROCJENJIVA VRIJEDNOST: Vučić je spreman za rat zbog elektrane, evo i zašto

Kako doznaje Blic, akciju je izvelo 80 naoružanih specijalaca ROSU, koji su zauzeli sve prilaze jezeru i vezali Srbe zaposlene u hidroelektrani.

Specijalci nose duge cijevi, a jedan dio ima fantomke. Nisu raspoređeni samo na kopnu već i po jezeru, u čamcima. Svi su pod punom borbenom spremom.

Pripadnici ROSU su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane. Kako navodi prištinski “Zeri”,  “okružili” su umjetno jezero, a policijske snage su tamo “uveli” kroz Centar za razvoj ekologije i sporta.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je načelniku generalštaba Milanu Mojsiloviću stavljanje cjelokupne Vojske Srbije u stanje najviše borbene pripravnosti zbog napada albanskih specijalaca na Srbe na sjeveru Kosova.

Kosovska policija tvrdi da je akcija provedena po nalogu zapovjedništva KPS-a iz Prištine i da će više detalja biti poznato kasnije.

Konfuziji dodatno doprinosi i izjava Besima Hotija, zamjenika šefa kosovske policije za Sjevernu Mitrovicu, koji kaže da je riječ o samo jednoj posjeti hidroelektrani i odbacio tvrdnje o navodnim uhićenjima.

Kad je 2015. godine Vučić posjetio Gazivode kazao je da će ih braniti po svaku cijenu. “Braneći Gazivode Vučić brani opstanak Srba na Kosovu jer bi u suprotnom Priština kontrolirala opskrbu vodom i Strujom Srba na sjeveru”, kazao je za Blic Marko Đurić, tadašnji šef Vladinog ureda za Kosovo i Metohiju.

U to vrijeme su se vodile rasprave o tome hoće li Srbija prepustiti hidroelektranu Kosovu, a postojao je i strah da će Europska unija takvo što tražiti diplomatskim putem tijekom pregovora Srbije o pristupanju Uniji.

“Priština se sada služi trikovima i traži da joj se prepusti upravljanje, a da se kasnije rješava pitanje vlasništva. Međutim, ne pada nam na pamet kada je riječ o tako važnom hidropotencijalu“, kazao je Đurić za Blic. Oko samog umjetnog jezera i hidroelektrane Gazivode, kod Zubinog Potoka, i trafostanice Valač, koplja se lome zapravo jer onaj tko ih kontrolira ima pod kontrolom energetske resurse za sjever Kosova, ali i vodne resurse za teritorij cijelog Kosova

“Njima upravlja Elektroprivreda Srbije i kao što se zna, Srbi struju na sjeveru praktički ne plaćaju, odnosno razina naplate je oko 11%. Gazivode, inače, imaju desetke milijuna eura prihoda godišnje i to samo od vode, a da ne govorimo o radnim mjestima za Srbe. Dio ovog hidrosustava je i kanal Ibar-Lepenac, koji je praktički vitalni vodni resurs za Kosov, počevši od opskrbe vodom, preko navodnjavanja do rashlađivanja termolektrane Obilić. Imovina cijelog kompleksa je neprocjenjive vrijednosti”, zaključio je Đurić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare