Published On: Fri, Aug 18th, 2017

NEPRIJATELJI TURSKE: Erdogan Turke u Njemačkoj pozvao da ne glasuju za Uniju CDU/CSU, SPD i Zelene

SPD i CDU stvaraju raspoloženje protiv Turske kako bi privoljeli birače. Zato pozivam sve moje građane u Njemačkoj da ih nikada ne podrže. Ni CDU ni SPD ni Zelene. To su neprijatelji Turske“, poručio je Erdogan prilikom molitve petkom u istanbulskoj džamiji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak njemačke državljane turskog porijekla da na parlamentarnim izborima u Njemačkoj krajem rujna ne glasuju za jednu od glavnih parlamentarnih stranaka Uniju CDU/CSU, Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) i stranku Zeleni jer da se radi o „neprijateljima Turske“, prenosi Hina.

„SPD i CDU stvaraju raspoloženje protiv Turske kako bi privoljeli birače. Zato pozivam sve moje građane u Njemačkoj da ih nikada ne podrže. Ni CDU ni SPD ni Zelene. To su neprijatelji Turske“, poručio je Erdogan prilikom molitve petkom u istanbulskoj džamiji.

On je njemačkim državljanima turskog porijekla preporučio da svoj glas daju stranci „koja nije neprijateljski nastrojena prema Turskoj“ bez da je izričito naglasio o kojoj stranci se tu radi.

Naime i ostale stranke koje imaju izgleda za ulazak u Bundestag poput stranke Ljevice, Liberalno-demokratske stranke (FDP) ili desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) su izrazito kritički nastrojene naspram vlasti turskog predsjednika Erdogana i njegovog autoritativnog stila pa nije jasno na koju stranku je Erdogan mislio.

Procjenjuje se da oko 1,25 milijuna Turaka u Njemačkoj uživa pravo glasa. Studije pokazuju da je na dosadašnjim izborima ovaj dio stanovništva velikom većinom podržavao SPD. Unatoč tomu što u Njemačkoj biraju socijaldemokrate, njemački Turci većinom podržavaju nacionalno-konzervativnu stranku AKP predsjednika Erdogana.

Procjenjuje se da će Erdoganova upletenost u unutarnju politiku Njemačke dodatno pogoršati već ionako napete odnose između Berlina i Ankare.

Turska Njemačkoj predbacuje nedovoljnu solidarnost nakon neuspjelog puča prije godinu dana. Njemačke vlasti su u nekoliko navrata zabranile nastupe turskim političarima u Njemačkoj a turske vlasti njemačkim političarima nisu dopustile posjete njemačkim vojnicima stacioniranim u turskim vojnim bazama. Početak naglog zahlađenja u tursko-njemačkim odnosima povezuje se i s rezolucijom Bundestaga koji je turski pokolj nad Armencima u prvom svjetskom ratu proglasio genocidom.

Dnevnik.ba