Published On: Sri, lis 6th, 2021

Nepoznati znanstveni genij Hadžidedić htio bi uvjeriti ljude da nisu ono što jesu

Jedan od zadnjih govornika, neki nepoznati znanstveni genije, po imenu Zlatko Hadžidedić, toliko se uživio u svoje izlaganje o nacijama pred 99 nostalgičara da nije niti primijetio kako mu je govor pun, ne samo jednoumlja, nego i nelogičnosti.

U poznatom londonskom Hyde Parku postoji jedan kutak na kojem svaki prolaznik može održati govor na bilo koju temu. Izuzetak su vrijeđanje kraljice i pozivanje na puč protiv državne vlasti. Govornika u spomenutom parku ne manjka. Istina, problem je publika, jer mnogi od prolaznika ne žele slušati bedastoće. Krug 99 u Sarajevu, u kojem se okupljaju uglavnom nostalgičari za prošlim vremenima, postao je neka vrsta Hyde Parka u kojem često nastupaju i oni kojima su znanost i logika „terra incognita“ (nepoznata zemlja).

„Bosanci“ različitih vjeroispovijesti?

Jedan od zadnjih govornika, neki nepoznati znanstveni genije, po imenu Zlatko Hadžidedić, toliko se uživio u svoje izlaganje o nacijama pred 99 nostalgičara da nije niti primijetio kako mu je govor pun, ne samo jednoumlja, nego i nelogičnosti. Čovjek je – kao što to biva s takozvanim stručnjacima u Hyde Parku – pobrkao sve što se pobrkati može. Citira velikosrpskoga ideologa Garašanina koji je, navodno, ustvrdio da u BiH žive samo Bošnjaci „muhamedanske, latinske i pravoslavne vjere“ i da bi ih trebalo uvjeriti kako su porijeklom Srbi. Na toj bolesnoj, znanstveno u potpunosti neutemeljenoj velikosrpskoj budalaštini, kako su muslimani i katolici Srbi koji su se nekoć odrekli svoje vjere i nacije, pokušava spomenuti govornik u „Hyde Parku“ utemeljiti svoju još bedastiju ideju kako i danas u BiH postoje samo „Bosanci“ katoličke, pravoslavne i islamske vjeroispovijesti. Po njemu su, navodno, nacije nešto anakrono, izmišljotina velikih kolonijalnih sila čega se treba, što je moguće prije, riješiti. U tom kontekstu govori o takozvanoj „državnoj naciji“ miješajući pojam nacionalne pripadnosti državi kao prostoru s pripadnošću nacionalnoj grupi koja njeguje istu kulturu, tradiciju, jezik i običaje. Istina, ima država koje se preko nacija definiraju, ali pri tome ne pokušavaju nijekati drugima unutar državnoga prostora njihove osjećaje pripadnosti nekoj drugoj etničkoj skupini. Upravo na tome počiva svaka istinska demokracija.

S pozicija koje nemaju ništa zajedničko s ozbiljnom znanošću, predlaže dotični gospodin referendum u BiH o nacionalnom pitanju. Po njemu bi Hrvati, Srbi i Bošnjaci prestali biti nacije, ukoliko bi se većina stanovnika u BiH izjasnila da u državi žive samo nacionalni Bosanci. Očito je da gospodin Hadžidedić stoji pod utjecajem stare jugoslavenske ideologije koja je propagirala ideju jedne države, jednoga naroda i jednoga jezika (Jugoslavija, Jugoslaveni i jugoslavenski). Ta se država, a i njezina istoimena nasljednica, raspala znatnim dijelom i zbog toga, jer su Srbi doista vjerovali kako će kroz Jugoslaviju postići ono što nisu uspjeli preko Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Mogući temelj raspada EU-a

Nažalost, i Europska unija je na najboljem putu da se raspadne zbog različitoga odnosa prema migracijskom problemu, ali i pokušaja stvaranja nečega poput europske nacije koja bi omogućila jači politički, ekonomski i ideološki utjecaj većih naroda na manje. Koliko istinsko zajedništvo u Uniji igra veliku ulogu, pokazalo se za vrijeme korona-krize kad je svako mislio na svoj prostor.

Uostalom, kad bi netko u Velikoj Britaniji predložio da se napravi referendum o tome postoji li samo britanska nacija, završio bi na psihijatriji.

Slično bi prošao i onaj koji bi pokušao dirnuti u posebnosti Švicaraca njemačkoga, francuskoga, talijanskoga i retroromanskoga porijekla. Upravo zbog tih posebnosti formirana je u Švicarskoj čak i 1979. županija (kanton) Jura, koja se odvojila o Berna, kako bi pripadnici francuskoga porijekla imali svoj zasebni prostor.

Uvjeriti ljude da nisu ono što jesu

Ono što u BiH zabrinjava jesu „mudraci“ koji pokušavaju silom nametnuti jednu naciju – bosansku, koju ne prihvaćaju Hrvati, Srbi, ali ni veliki dio Bošnjaka. Nešto slično je u vrijeme austrougarske vlasti u BiH pokušao Benjamin Kallay, oslanjajući se na bosanske begove, prema onoj „zavadi pa vladaj“. Cilj je bio prisiliti Hrvate i Srbe da se odreknu svoje nacionalnosti u korist zajedničke – bosanske. Kako je to završilo, vjerojatno je poznato i „genijalnom“ predavaču Zlatku Hadžidediću. Istina, spomenuti gospodin ne polazi s pozicije Mađara Kallaya, nego nostalgičara koji misli da je moguće preko noći uvjeriti ljude da nisu ono što jesu, i to s ciljem očuvanja nekadašnjih privilegija.

Srećom, ni sami Bošnjaci muslimani nisu oduševljeni takvim idejama. I to ne samo zato što znaju da bi to vodilo u sukob i raspad BiH, nego i zbog toga što bi islam s vremenom postao beznačajna odrednica u životu Bošnjaka, jer bi unutar bošnjačkoga korpusa još više ojačala sekularna opcija. A to bi bio kraj dublje veze Bošnjaka s Erdoganovom Turskom i islamskim svijetom.

Zašto su jugonostalgičari još agresivniji?

Nažalost, ima i zapadnih političara koji ne shvaćaju da sloga Željka Komšića i Bakira Izetbegovića ne počiva na iskrenom ideološkom uvjerenju, nego na strateškom nadmudrivanju i očuvanju pozicija. Izetbegović se služi Komšićem da bi pokazao kako ga zanima ono što ga ne interesira, kao što se Komšić služi Izetbegovićem da bi uvjerio Bošnjake da ga interesira ono što ga uopće ne zanima. Sada kad su se među bošnjačkim političarima pojavili oni koji misle da s Izetbegovićem treba potražiti pravedno rješenje za hrvatsko izborno pitanje, postali su jugonostalgičari još agresivniji. Zašto? Zato što će u slučaju bošnjačko-hrvatskoga dogovora izgubiti uporište među Bošnjacima. Njih ne zanima ni to što bi takav dogovor bio početak shvaćanja bosanskih Srba da i sami zbog potrebnoga mira u BiH moraju ustupcima dati svoj doprinos. Njih zanima samo očuvanje stečenih privilegija na ideji lažnoga jedinstva. Kao da su Tita i komuniste doista zanimale multikultura i multireligioznost. Zanimao ih je lijep život na račun naroda, i to svejedno kojoj naciji pripadao. Da je bilo drugačije, vjerojatno ne bi Srbi s vremenom u Jugoslaviji prigrabili sve poluge moći, posebno one unutar policije i vojske. Uostalom, svima je poznato koliko je ta takozvana armija svih naroda učinila zla u ime bolesne srpske ideologije.

Piše: dr. fra Luka Marković, Katolički tjednik
guest
108 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hrvat iz Bosne
Hrvat iz Bosne
21 dana prije

Ni on nije ono što misli da jeste 🤣

Radoje
Radoje
21 dana prije

Psihijatrija bre i sto pre, sve bolesnici koji su pobegli iz te ustanove, pogledaj mu oci i polozaj, sve jasno.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Radoje
21 dana prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE sredinom avgusta ili jula 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope za završni genocid nad Bosnom GENOCID u srebrenici potrebno je angažovati najmanje 35 hiljada Srba

Radoje
Radoje
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

Sarajevski proces ili suđenje muslimanskim intelektualcima je bio sudski proces u SFRJ koje je pokrenut 1983. Grupa intelektualaca je optužena za zločinačko udruživanje, neprijateljsko djelovanje i kontrarevoluciju po članu 114. i 136. Krivičnog zakona SFRJ. Kasnije će većina optuženih igrati značajnu ulogu u osnivanju stranke SDA te osamostaljenje Bosne i Hercegovine.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Radoje
20 dana prije

Znamo za podmetanje islamskog terorizma i fundamentalizma,ali nam nije jasno zašto se FUNDAMENTALISTA ALJO borio za jugoslaviju dok su je Krivousti Njofra DUDEK i Milošević dogovarali kako da je podijele i rasture po liniji Cvetković Maček…e čudan BRE ALJO FUNDAMENTALISTA, za njegovo puštanje iz Zatvora pisali peticije DVA CETNIKA DOBRICA ĆOSIĆ I VOJISLAV ŠEŠELJ KOJI SU MENTORI OVOG LUDAKA KASAPINA MILOSEVICA…ZAMISLI BRE DVA KOMUNISTA NJOFRA I ZLOBA RASTURAJU JUGOSLAVIJU A ANTIKOMUNISTA ALJO MOLI MAKAR ZA KONFEDRACIJU…JOK…
MA NE SERI BRE CETALJU IZ GENOCIDNE TVOREVINE A PORUCI I UJKAMA HRHB NEDAJ BOŽE DA SUDIJA SVIRA NASTAVAK….IMA DA VAS NEMA IMA DOVOLJNO BOSNJAKA A I SRBA I HRVATA RODOLJUBA BOSNE…

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

ne bojimo se komaraca

Oximoron
Oximoron
21 dana prije

Ne znam ima li vece blamaze od ovog. Osporavati bilo kome izjasnjavanje o vlastitom statusu u 21 vjeku, sta reci, jadno, jadnije… bosnjacki intelektualac.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Oximoron
21 dana prije

Tacno, ako imaš se pravo nazvati pederom, crnim ciganom, hrvatom srbom …ali nemaš pravo ubijati drugačije..samoproglasenje je samoproglasenje,što bi se reklo,,ko ti je bre kriv što si hrvat…

Bosnjak
Bosnjak
21 dana prije

On je bar izolovan slucaj sta reci za katolibane i svetosavce koji pricaju da im pripada dio Bosnjacke BIH

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
21 dana prije

Kakva je razlika između tebe i njega?

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   vitina
21 dana prije

Razlika je tvoja naučna šizofrenija zasnovana na kršćansko hrišćanskog zamjeni teza…što se mene i mog viđenja nacije IZMEDJU ovog hadzidedica i tebe mislim na naučno gledište, ne postoji razlika…prvi nevjesto kljuca jugoideologiju podržavajući njen nus produkt SRBE i hrvate u Bosni…inače, čitav prilog je na zamjeni teza,ali poskok je poskok…stanes na rep pa VIDI

vitina
vitina
Odgovori   ŠOKAC
21 dana prije

Prvo, ti “valjda” nisi ovaj pod nickom Bošnjak(ili možda jesi), kojem sam uputio pitanje.
Drugo, nauči napisati dvije smislene prosto-proširene rečenice pa mi se onda obrati. Jasno?

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
21 dana prije

Koja je razlika izmedu njega i tebe je bolje pitanje.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Ne, ne-predmetno pitanje- koja je razlika između bukve i “patrijote” ?

Last edited 20 dana prije by Anonimac
Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Anonimac
20 dana prije

Izmedu laznog konstutivnog naroda i bukve??????

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

ti si sejo bukva

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Velika velika . Ja za razliku od tebe i ovog kvazi-profesora ne negiram ni naciju ni pravo na ravnopravnost bilo kome u BiH. Ja za razliku od tebe i njega se zalažem da se nikome ništa ne nameće. Ja niti želim niti imam potrebu da ti bilo koga biram niti da ti govorim što si i kosi, za razliku od ovog fašiste i tebe.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
20 dana prije

Ko namece kome sta najbolje se vidi u BIH.Osnove demokratije koje vaze u EU ili rvatskoj se nedozvoljavaju u BIH.Zasto, pitanje je za one koji smatraju da njegov glas vrijedi 11 mojih.

Kresimir !
Kresimir !
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Vi ste NITKO I NISTA . A to sto se najedete pite pa pravite jos IZDAJICA to je vas problem.peavite kuce sa vise katova da mozete svi stanuti u 23% .

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Kresimir !
20 dana prije

Katoliban svoja prava trazi kod milovanovica, on je tvoj predsjednik.Ti si ovdje strani drzavljanin.

Kresimir !
Kresimir !
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Moj presjednik i moja Hrvatska gruda .TOCNO tako osunecena izdajice!!!!

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Kresimir !
20 dana prije

Bosnjacka drzava BIH, naksuz selam za strane gradane koji rade u BIH

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

u fildzaniji 23%

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

ub23% jesmo, a ti si stranac u ostatku, gost

Kolja
Kolja
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Matereti. A ti?

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Gdje to moj glas vrijedi tvojih jedanaest?

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
20 dana prije

Pogledaj zadnje izbore i provjeri

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Pa reci mi ti ili nemoj prodavat te floskule.

Last edited 20 dana prije by vitina
Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
20 dana prije

Hrvatske stranke na entitetskim nivoima su ( dva entiteta)imale oko 165- 170000 glasova, u manjem entitetu stranke sa Bosnjackim prredznakom su imale malo vise od 100000 glasova, a gdje je ostatak federacije.U predsjednistvu ista stvar, 2 clana ispred bosnjaka su dobili duplo vise glasova bez Zeljka Komsica kojeg ne racunam od svih hrvatski zajedno za predsjednistvo

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Da i? Pa u parlamentu je takav i odnos.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
20 dana prije

A u vladi, ministarstvima, hocete clana predsjednistva sa 150000

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Pa tako je normalno u višenacionalnim zajednicama.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
20 dana prije

Ne postoje visenacionalne zajednice To je prica za malu djecu.
Srazmjerno broju glasova se odreduju ministarstva i formiraju vlade.Tako je u EU.

Last edited 20 dana prije by Bosnjak
vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

E pa to je ono gdje ti i ovaj kvazi-profesor postajete isto. Nije tako u EU u zemljama koje imaju više nacija. Evo u jednom od sjedišta EU-a nije tako. A to je Belgija.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
20 dana prije

Uzmi ustav Belgije pa procitaj.Profesor iz Rijeke preziva se Juric, Juricic,Jurisic nisam siguran ima doktorsku dizertaciju koja se bavi uporedivanjem uredenje Belgije i Hrvatske iz 2011 godine..Odluke se donose prostom vecinom 50%+1glas osim pitanja angazovanja vojske za koju trazi apsolutnu vecinu.Koliko osvojis glasova srazmjerno ucestvujes u radu vlade.Tako Flamanci kojih je oko 60% preglasaju Valonce kojih ima oko 28%Jezik je jedino ravnopravan kao sto i treba biti i privreda je prepustena nizim nivoima vlasti.Ne postoje 3 predsjednika ni pravo veta manjine Valonaca.
Ni zagarantovana ministarska mjesta.

Last edited 20 dana prije by Bosnjak
Zoki
Zoki
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

I ono što negdje pročitaš, ti ne shvatiš, Belgija je federalna država, a regije kao etničke federalne jedinice odlučuju samostalno o svemu osim o vojsci, monetarnoj i vanjskoj politici, koje su u zajedničkoj nadležnosti. Tako da svako preglasavanje u Parlamentu gotovo da nema nikakav učinak na etničke regije.
Čak nema učinka ni na državnoj razini, jer je obavezan paritet u Vladi s podjednakim brojem ministara Flamanaca i Valonaca. Dakle ako je nešto protivno interesima Valonaca oni takav prijedlog mogu oboriti na razini Vlade tako da za njega ne dignu ruku. Trebaš shvatiti da kada bi se Flamanci ponašali identično muslimanima u BiH, Belgije bi odavno prestala postojati.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Zoki
20 dana prije

To sto si napisao je skinuto sa wikipedije i nije tacno.Potrazi ustav Belgije ima ga na engleskom jeziku.Imas i odbranu rada profesora iz 2011.godine.

Zoki
Zoki
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Nije skinuto sa wikipedije, nego posjedujem veliku obiteljsku enciklopediju staru desetak godina, koja naravno obrađuje i Belgiju i sustav vlasti u njoj. Tako da više vjerujem enciklopediji nego drugim razno raznim izvorima, među koje spada i wikipedija.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Zoki
20 dana prije

Ovo tvoje napisano je od rijeci do rijeci kopirano.

Zoki
Zoki
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Gotovo nikada ništa ne kopiram, nego sve iz glave izvlačim, jer ono što pročitam to i zapamtim. Kopiram samo citate, ali prije toga napišem “citat:”. U njihovom donjem domu može doći do preglasavanja, ali zato postoji gornji dom, Senat, koji može anulirati to preglasavanje jer i u njemu vlada svojevrsni paritet jer nijedna etnička zajednica nema većinu. Ako slučajno prijedlog koji je prošao preglasavanjem prođe i gornji dom, tj. Senat, tu su kralj i Vlada koji takav prijedlog mogu prihvatiti ili odbaciti. Već sam ti naveo da u Vladi postoji paritet te da nema šanse da na nivou Vlade prođe neki prijedlog koji je protivan interesima bilo koje etničke zajednice u Belgiji. Učimo od Belgije dok ne bude kasno.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Zoki
20 dana prije

Lijepo kopirano sa wikipedije.Pozdrav iz Zvornika.

Zoki
Zoki
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Kada bih bio na tvom nivou inteligencije, vjerojatno bih i ja mislio što i ti. Tako da ti puno ne zamjeram glede toga. Nisi ti kriv nego majčica priroda.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Zoki
20 dana prije

Pozdrav za prepisivaca sa wikipedije.Nisi ti kriv sto vjerujes u nju.

Kolja
Kolja
Odgovori   Zoki
20 dana prije

Ma šta mu se pravdaš, Zoki. Ignoriši budalu.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Hr wiki je VH POLITIKA I UREDJU JE ovi iz bivše HRHFOSNE

Kolja
Kolja
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Ha ha ha… Ja idiota bože dragi.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Zoki
20 dana prije

Bosnjaci nisu samo muslimani katolibanu skutorski a MUSLIMAN nije uslov za BOSNJAK

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

nisu, imate jos jednog, sejdo ga zovu

Last edited 20 dana prije by Andrijica Simic
Kolja
Kolja
Odgovori   Andrijica Simic
20 dana prije

👍 🤣 🤣

Kolja
Kolja
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

Jeste bošnjak je samo musliman. Mi hrvati i Srbi imamo svoje narode i svoja imena, a vi po podrumima izmišljajte šta hoćete.

Kolja
Kolja
Odgovori   Zoki
20 dana prije

U Americi isto, u Kanadi takođe. Bravo Zoki.

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Pa po meni sve to može i u BiH(jedan predsjednik, ne garantirana mjesta u vladi) samo onda pravi federalizam i decentralizacija. Belgijanci nisu krvavo ratovali prije 20 i nešto godina i nemaju potrebu da jedna nacija nad drugom liječi ratne frustracije. 50000 Njemaca u Belgiji ima TV na svom jeziku, a vi povlačite vitalni nacionalni interes da ga mi ne dobijemo.

Last edited 20 dana prije by vitina
Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
20 dana prije

Ja smatram da svako treba da koristi svoj jezik i da je ravnopravan sa ostalim, tako i pravo na Tv.Jacanje drzave, nizim nivoima prepustiti privredu, policiju, sport i jos neke oblasti.Ukinuti pravo blokiranja , odluke prostom vecinom, ali zastiti od losih odluka sa vetom npr na 6 mjeseci kojom suspenduju ali nakon toga ponovo glasanje , ako je prosta vecina za onda stupaju na snagu.Zagarantovati odreden broj ministarski mjesta manjinama.

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Što misliš pod manjinama?

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
20 dana prije

Svi koji po popisu ne pripadaju vecinskom narodu.

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

I kakva je onda razlika između tebe i ovog fašiste Hadžidedića? Onda se čudite srpskom separatizmu. Shvataš li ti da se ovdje zbog toga krvavo ratovalo?

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
20 dana prije

Koja je razlika izmedu ovog fasiste , mene i predsjednika hrvatske, srbije i gradana tih drzava nikakva.Zelimo isto.To zele i Njemci, Francuzi, Grc, Spanci itd.Ako smo zbog tog fasisti a ti nisi cestitam.

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Pa čovječe kako ne shvaćaš BiH višenacionalna zajednica kao Belgija i Švicarska. Hrvatska i Srbija su nacionalne države. Kontaš?

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   vitina
20 dana prije

Sve drzave su visenacionalne samo ti ne kontas.

vitina
vitina
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Kontam prika i te kako kontam. Hrvatska je nacionalna država Hrvata, Srbija nacionalna država Srba, a BiH ni po ustavu nije država samo Bošnjaka. Zar tebi nije stalo do BiH? Da zaživi kao normalna zajednica? Da napravimo okvir u kojem nitko neće biti zakinut? Da nam ne odlazi svatko ko može. Shvaćaš li ti da to što želiš može samo ratom? Shvaćaš li ti da takvim djelovanjem samo jačaš srpski separatizam? Sve i kada bi ostvario to što želiš, BiH bi bila jedna nesretna diktatura sa jakim represivnim aparatom. Bili ti želio takvu BiH?

Kolja
Kolja
Odgovori   vitina
20 dana prije

Ne konta on.

Kolja
Kolja
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

U jebo te cijeli svijet želi ono što bošnjaci žele. Maštati nije štetno.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   vitina
20 dana prije

Opet dr Kitina zamagljuje medjunarodnim sudom presudjene AGRESIJE SRBIJE I Hrvatske na Bosnu …Universae sveučilišta u mostaru HRHFOSNE…ETO SRBI SU VODILI GRADJANSKI RAT a i dio HRVATA koji su nacionalno svjesni…e koja si ti cvrka ili misliš da je neko cvrka…svi su oko tebe fasisti izuzev srba iz genocidne tvorevine RS i HRVATA JUGOZAPADNE BOSNE skutorije

vitina
vitina
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

Jesi li ti konstantno tako zbrkan i nerazuman? Pričanjem besmislica prikrivaš svoju intelektualnu i ljudsku nemoć.

Kolja
Kolja
Odgovori   vitina
20 dana prije

Već se trese. Ruke mu drhte.

Kolja
Kolja
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

Objasni “cvrka”!

Kolja
Kolja
Odgovori   vitina
20 dana prije

Ma ništa on ne shvata.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Koji si ti komad od panja jbt.

Kolja
Kolja
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Jel to bošnjački jezik, alaha ti begambera?

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

sto ste potpisali u daytonu, to imate. trebate postovati, ako necete, pusku u ruke

Kolja
Kolja
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

E jebo majku da sam idiot kao ti, još bih ti poverovao

Kolja
Kolja
Odgovori   vitina
20 dana prije

Nije nigdje u EU.

Kolja
Kolja
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Nije tačno. U EU je Poljska tražila više sjedišta u parlamentu jer ima više stanovnika od npr Grčke. I nije im prošlo.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   vitina
20 dana prije

Ako hoćeš a hoćeš da budes kostituent to sastavni onda ćeš biti po popisi 1990 g .17% ili 10 % po zadnjem..Dijasporac moj. …neces biti ni nacionalna manjina….BAKIRA VI VODITE SEBI,…ON JE ZAVRSIO …

vitina
vitina
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

Daj molim te napiši nekada nešto suvislo i razumno i vezano za ono o čemu raspravljamo.

Kolja
Kolja
Odgovori   vitina
20 dana prije

Ne umije on.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

ti to m9zes odrediti u 23% fildzanije jedino

Kolja
Kolja
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Naravno. Konstitutivni narod. Nije pijaca da brojimo krompire, bilmezu.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

to ste potpisali u washingtinu kad vam je gorilo sa svih strana

Kresimir !
Kresimir !
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Ma boli bas nas racku koliko vas ima na 23%

Kolja
Kolja
Odgovori   Kresimir !
20 dana prije

Ha ha ha tačno.

Kolja
Kolja
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

O čemu ti lupaš manipulator amateur. Jesi li ti svjestan svoje gluposti.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

zato sto ovo nije samo vasa drzava, niti ce ikada biti, osim ako ne zelite islamsku dzamahiriju fildzaniju

Kolja
Kolja
Odgovori   Andrijica Simic
20 dana prije

Neka idu u Anadoliju i tamo traže svoju državu.

Kolja
Kolja
Odgovori   vitina
20 dana prije

Bravo Vitina.

Vodostaj
Vodostaj
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Razlika između Vitine i novopridošlih komentatora na Poskoku je vrlo jasna: Vitina je obrazovan čovjek (uz to i prirodni gospodin), koji nikada nikoga ne vrijeđa. Ja se često ne slažem sa stavovima Vitine, ali to ne umanjuje moj respect prema njemu, u svakom pogledu.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Vodostaj
20 dana prije

Slazem se.

Kolja
Kolja
Odgovori   Vodostaj
20 dana prije

Jeste. Svaka mu čast. To se osjeti.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   vitina
20 dana prije

Nisi ti na toj deredži da bi shvatio ovaj smisao .Siromašnije rečeno na zapadnoj rogobatnoj varijanti Bosanskog jezika,nisi ti na toj razini ili istočna varijanta bos.jezika,tog nivoa..Zbog toga tebi svaki smisao argumenata dokaza , znanja , logike , izgleda besmisleno …Dabome,preteske SU za tebe ove gore dokazive teze o Bosni i Bošnjacima

vitina
vitina
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

Koje teze si ti iznio? Pa ti čovječe ne znaš formulirani smislenu rečenicu, a kamo li da bi nekom prodao tu svoju kvazi-znanost. Toliko je to o čemu pričaš bilo jako i zaživjelo među vama da ste to morali stavljati na bilborde tko ste, što ste, kako vam se zove jezik i koja vam je vjera prije ovog zadnjeg popisa stanovništva.

Kolja
Kolja
Odgovori   vitina
20 dana prije

Ha ha bravo. Otkrio si ga.

Kresimir !
Kresimir !
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

Osuneceni shvati da ti se dedo prodo za veceru i da je naravno izdajica a ti nosis njegove gene ,a to znaci da si i ti……..

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

ti si turski nusprodukt

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

23% necemo

Kolja
Kolja
Odgovori   Bosnjak
20 dana prije

Konju, ko ti spominje bošnjačku Bosnu. Taj Trokutistan ti slobodno sebi zadrži.

Tribun
Tribun
21 dana prije

Narod koji mijenja ime svakih 40-50 godina ima obraza drugima govoriti da su oni ustvari nešto skroz deseto. Naravno da je to još jedna mućka kako bi li se nekako “upisali” na cijelu BiH. Ali za ono što oni žele neće biti dovoljna sesija u Holliday Innu ili sastanak opskurnih sarajevskih “mislioca”. Za to će da parafraziram jednog hrvatskog saborskog zastupnika biti potrebno “nosati krvave gaće”. 

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Tribun
20 dana prije

Bogami tebi bi mogle biti usrane

Tribun
Tribun
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

Ne vjerujem. Za to bi Bošnjaci morali u proboj iz 23%. A ako nisu uspjeli u zadnjem ratu, kad su napadali u omjeru 7-1, ne vjerujem ni da će ni sad, kad im Hrvati mogu doista posvetiti “punu pozornost”. Ali postoji opcija i da krenu u tu veselu avanturu. Samo u tom slučaju postoji i opcija završavanja negdje na sirijsko-turskoj granici. Trajno

Kolja
Kolja
Odgovori   Tribun
20 dana prije

U Čekrčićima su napadali u omjeru 20:1 I ne osvojipe ništa.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

Od zujanja obicnog komarca

Zoki
Zoki
21 dana prije

Ovome još nije jasno da su oni svojim identitetom Turci, a da su regionalno Bosanci ili Hercegovci, ovisno u kojem dijelu BiH žive. Dok Bošnjaka nema, čim ima Bosanaca. Naime, Bošnjak kao regionalni pojam je jezičnom evolucijom postao Bosanac, početkom 20. stoljeća. Tako da je nosens pričati u isto vrijeme o Bošnjacima i Bosancima. Razlika između izvornog značenja termina Bošnjak i Bosanac jednaka je razlici između termina Ercegovac i Hercegovac, ili termina Rvat/Hrvat/Kroat. Dakle razlike je samo jezična, u izgovoru, ali ne i u značenju navedenih termina. Najgore je od svega što su se i naši intelektualci i političari zapleli u njihovu mrežu, pa prihvaćaju njihove izmišljotine kao činjenice.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Zoki
20 dana prije

Tebe je zaplela velikohrvatske i velikosrpska LAŽ

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   ŠOKAC
20 dana prije

a tebe vehabijski snovi

Atom
Atom
20 dana prije

On je produkt Karađorđevica i UE kralja Fataha koji im se narugao da musliman ne može biti nacija… i koji ih je ismijavao po arapskom svjetu ali ih je vojno i finansijski podržao. Ovakvih je 95% bošnjackih “intelektualaca”. I sole pamet drugima tko su i što su. Smiju im se po svjetu ali paze da ih ne uvrede jer su kao jedine žrtve na balkanu… naucilo da prosi pa između ostalog i to.

Kolja
Kolja
Odgovori   Atom
20 dana prije

100% tačno

Istinomjer
Istinomjer
20 dana prije

Jedino je istina da ne postoji nacija Bosnjak. Jednostavno izmisljotina radikalnih muslimana iz hotela Holiday 93 da bi na taj način sakrili svoj pravi cilj stvaranja islamske države sa serijatskim zakonima u kojoj bi Hrvati i Srbi bili nacionalne manjine bez političkih prava u slucaju da ne budu etnički ocisceni. Danasnji tzv Bosnjaci su prije 1450 bili Hrvati (krajina, sredisnja bosna) ili Srbi (istočna Hercegovina i Bosna zemljopisno), da bi postali Turci (tako su se izjasnili u Otomanskom carstvu), radi poreskih olaksica i sigurnosnih razloga, pa onda Hrvati islamske vjere, Srbi islamske vjere,jugosloveni, od 74 muslimani,93 bosnjaci. Nema vise izmisljanja nacija na osnovu regionalnih zemljopisnih područja. Hoce li ovaj kvaziidiotizmislitiVelezovsku,Sansku,Romanijsku,Bjlelasnicku,Majevicku,Krivajsku naciju i narod.Hrvati i Srbi znaju stoljećima tko su i sto su na ovim prostorima nek se i bosnjaci muslimani druge toga bar 30 godina.

Hrv1VukHrvatinić
Hrv1VukHrvatinić
20 dana prije

Ah sada su se ovi talibančići iz 23%tvorevine uhvatili ovih svojih bizarnih i izmišljenih teza jer imaju silan kompleks od Bildboard plakata i uputa s istih i silan strah od mraka Holiday Inn93 podruma gdje su sklepali sebi ime samim tim i naciju pa to sada pokušavaju prodati Hrvatima i Srbima u propaloj BiH da nisu ni svjesni svog jada i očaja u koji su se sami zapleli pa su sad počeli ko pokazivati svoje fašiističke talibanske pokvarene krnje zubiće,valjda računajući da ćemo prihvatiti,što je nemoguće,njihova frfljanja,kako oni tj.muslimani kažu na srpskom historija a ove njihove plačene protuhe nije vrijedno komentirati,obični isilovi papci!

Kolja
Kolja
20 dana prije

Eh Fra Luka, svašta nam ti ovdje udrobi u tekstu.