Published On: Ned, kol 18th, 2019

Nepoznata osoba dijeli torbe sa novcem u Njemačkoj

Misteriozni dobrotvor ove godine je podijelio nekoliko vreća sa gotovinom u ukupnom iznosu od 200.000 eura u njemačkom gradu Braunschweig za lokalne ciljeve, javila je agencija DPA.

Vreće u kojima je bio novac u iznosu od 20.000 do 100.000 eura dostavljene su lokalnom listu sa instrukcijama kojoj lokalnoj humanitarnoj organizaciji treba da bude predat.

Među ciljevima koje je odabrao nepoznati donator su, između ostalih, popravke crkava i podrška birou koji pomaže žrtvama kriminala.

Vreće sa novcem pojavljuju se povremeno u ovoj regiji na sjeveru zemlje od 2011. godine, a list piše da je samo ove godine podijeljeno oko 200.000 eura.

Identitet dobrotvora i dalje je misterija.

Jednostavno ne znamo i ne želimo da ugrozimo ovo dobro djelo, rekao je novinar lokalnog lista David Mahe.

Glavni i odgovorni urednik izjavio je da je misteriozna osoba u posljednje vrijeme kontaktirala list nekoliko puta da bi poklonila novac.

Posljednja donacija od 100.000 eura ostavljena je prije par dana za dom za zbrinjavanje teško oboljelih lica. Ova ustanova ima 12 kreveta za teško bolesne ljude, a svake godine brine o dvadesetak pacijenata.

Direktor ovog doma Petra Gotsand rekla je televiziji NDR da su svi u upravi oduševljeni i da je ovo najveća pojedinačna donacija koju je ustanova ikada primila.

Od 2011. do 2013. godine oko 250.000 eura anonimno je dano vrtićima, narodnim kuhinjama i društvenim projektima u ovoj regiji, piše cdm.me.