NEPOVOLJAN NOVI ZAKON Tvrtke iz RS sele u Federaciju

Nakon što je u nacrtu usvojen novi zakon o porezu na dobit, sve su glasnije najave kompanija o preseljenju sjedišta tvrtki izvan RS-a. Zakon ide u korist gospodarstvenika, tvrde u Vladi, prenosi novinska agencija Patria.

Zakonom o porezu na dobit, točnije člankom 21, rabat, koji ulazi u poreznu osnovicu, ograničava se na maksimalno tri posto vrijednosti prihoda od prodaje.

Ovo je za privrednike nedopustivo jer na ovaj način, kako tvrde, postaju nekonkurentni na tržištu. U tvrtki “Hemofarm” jedinoj tvornici lijekova u RS i jednoj od nositelja farmaceutske industrije u BiH, vjeruju da neće doći u situaciju da sele sjedište izvan RS.

Međutim kako kaže direktor Aleksandar Veselinović zakon, ukoliko bude usvojen, dovest će do još veće nekonkurentnosti tvrtki iz RS-a.

-Usvajanje Ovog zakona dovelo bi poduzeća iz Republike Srpske u nekonkurentan položaj u odnosu na poduzeća iz Federacije BiH, iako i jedni i drugi poslujemo na istom tržištu. Zakon o porezu na dobit FBiH ne poznaje ograničenje rabata, tako da se poduzeća iz Federacije mogu prilagoditi trenutnim tržišnim uvjetima, pri čemu im dati rabat umanjuje njihovu poreznu osnovicu. Iskreno vjerujemo da nećemo doći u situaciju da o seljenju tvrtke uopće razmišljamo, kaže Veselinović.

Nakon usvajanja nacrta zakona o porezu na dobit, koji se nalazi u setu još nekoliko zakona koji prate najavljene reformske procese, održana je javna rasprava na kojoj su gospodarstvenici ukazali upravo na propuste kada je riječ o predloženim zakonima. Tvrde da se vladinom politikom ne potiče gospodarski ambijent, već naprotiv, da se na ovaj način guši gospodarski rast i investicije.

U gospodarskoj komori RS, gdje su zajedno s resornim ministarstvom održane javne rasprave, gospodarstvenici su dobili obećanja da će, kada je riječ o novom zakonu o porezu na dobit, biti uvažene sugestije gospodarstvenika.

Ministar financija Zoran Tegeltija nije bio toliko uvjerljiv kada je riječ o eventulnom brisanju spornog članka 21. On tvrdi da se ovim zakonom žele spriječiti zloupotrebe:

-Zakon O porezu na dobit RS u svim svojim elementima ide u korist gospodarskih subjekata, rekao je Tegeltija ne navodeći da li će zakon u drugom čitanju doživjeti suštinske izmjene.

Veliki broj srbijanskih kompanija tijekom prošle godine preselio je svoja sjedišta iz RS u Federaciju BiH. Suština je u tome da se plaća manji porez i gotovo nikakve obveze s obzirom na sjedište firme. Po tom principu firme u RS sve više na teritoriju ovog entiteta imaju samo poslovanje a sva se dobit prelijeva u Federaciju gdje se i plaćaju obveze.

Ograničenje i u oglašavanju

Novim zakonom o porezu na dobit, pored članka 21, tvrtke će imati još jedan problem s obzirom da je istim zakonom definirano da se samo 5 posto od godišnjih prihoda može koristiti za oglašavanje.

To znači da druge tvrtke, koje su prisutne na tržištu BiH, a čije je sjedište u nekoj od susjednih zemalja, mogu marketinški, odnosno jakim reklamnim kampanjama, uništiti domaće proizvođače. Nisu rijetki komentari gospodarstvenika da poslovni ambijent u RS može spasiti samo smjena vlasti, o čemu se uveliko špekulira posljednjih dana.

(DW)