Published On: Thu, Jun 6th, 2019

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA NEOLIBERALNOG “TOLERISANJA”: U moru protivnika Donalda Trumpa našao se i jedan njegov fanatični ljubitelj, pogledajte što je uslijedilo

Clodagh Kilcoyne / Reuters

Napadnuti pristaša Donalda Trumpa u Londonu

Donald Trump ovih je dana u posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu, što je bio povod za dosita masovne prosvjede Britanca koji se protive politici američkog predsjednika (napose ignoriranja klimatskih promjena).

No, među desetina tisuća prosvjednika našlo i nekoliko hrabrijih Trumpovih pristaša. Jedan od njih bio je i prosjedi stariji muškarac koji se nije baš najbolje proveo u društvu ljudi koje je nazvao “ljevičarima”.

Iako je on tvrdio da svojim pojavljivanjem na prosvjedu naprosto štiti demokraciju, protivnici Trumpove politike to nisu tako vidjeli. Štoviše, dotični se gospodin našao na meti više ljutitih prosvjednika pa su tako prema prvo poletjele uvrede, potom i milk shake, a kad je krenulo naguravanje morala je intervenirati i policija.

Među prosvjednicima koji su s naročitim žarom navalili na Trumpovog pristašu bila je i gospođica Siobhan Prigent iz Londona, inače zaposlenica među Britancima izrazito cijenjenog NHS-a (Nacionalnog zdravstvenog sustava, uspješnijeg pandana našem HZZO-u, op.a.).

Prigent se unosila u lice neimenovanom gospodinu i vikala mu “nacističko smeće”, dok se s njega cijedio milk shake, po novome omiljeno “oružje” prosvjednika protiv krajnje desnih političara i njihovih pristaša.

Doduše, stariji muškarac nije se dao tek tako već je ljutoj gomili rekao da će on “ostati ovdje” prije nego je prema njima bacio praznu čašu. Pritom je jedna policijska službenica uskočila u gungulu kako bi spriječila daljnju eskalaciju sukoba.

Nakon što je prosvjed završio, a strasti se ipak donekle smirile, prosvjednica Prigent napisala je na svojem Twitter profilu da joj je “žao zbog njenog ponašanja i da je trebala prosvjedovati mirno, a nije, zbog čega joj je žao”.

A pro-U.S. President Donald Trump supporter is pushed by anti-Trump demonstrators during a rally against Trump in London, Britain, June 4, 2019. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

 – Razočarala sam samu sebe i to u potpunosti shvaćam. Postoje dvije strane takve priče, ali moji postupci su samo moja odgovornost. Molim vas da moju obitelj i prijatelje držite izvan ovoga – napisala je Prigent pa kasnije tu objavu ipak izbrisala.

S druge strane, napadnuti muškarac, koji nije želio otkriti svoj identitet, rekao je za MailOnline da je većinu vremena mirno debatirao s “umjerenim ljevičarima” te se “smijao s većinom njih” prije nego su neki prosvjednici postali nasilni.

– Moramo upozoriti na to koliko agresivni mogu biti ljevičari. Mi nismo takvi, ja sam samo pobornik Trumpa pa to valjda znači da sam desničar. Ali ja nisam rasist. Ja sam samo želio debatirati s razumnim ljevičarima, a nisam očekivao da će se sve pretvoriti u nasilni ispad – ustrajao je stariji muškarac.