NEPARNI JE DATUM: Suljagić danas odlučio zvučati kao oporbenjak

Kako je u DF-u prisutna sveopća jugonostalgija, oni , kao i njihovi ideolozi, odlučili su se ponašati kao u vrijeme druga Tita. Nekada su , u vrijeme opće idile jelte, vozali stojadine i to samo parnim ili neparnim datumima ovisno od toga koji je broj na tablici. Danas ih voze u luksuznim audijima, pošteno zarađenima narafski,  ovisno od datuma stupaju jedan dan kao dio vlasti a drugi dan kao oporba. Ne žele se odreći moći i privilegija, propustiti priliku za tendere i raspodjelu perja, a istovremeno raju uvjeravaju kako su oni posebni, drugačiji i pošteni, te da nisu kao drugi. A ti drugi su nit manje nit više nego njhovi koalicijski partneri – SDA, i HDZ. Nevjerojatna je BIH kao zemlja. U bilo kojoj drugoj zemlji svijeta, Suljagićeva partija letjela bi promptno iz Vlade da stranke u koaliciji razgovaraju onako kako je DF zamislio biti dio sistema. Po principu “j$%$# bi se , a da im ne uđe”.

Budući da ima dosta iskustva kao p.r. Zlatka Lagumdžije plašenje kolektivnim pravima ZAVNOBIH naroda u BIH nešto je što dobro podriva bošnjački nacionalizam, i što njemu kao nekom tko se odlučio prometnuti u prvaka lijevog bošnjačkog nacionaliste  i nije problem.

Emir Suljagić, najgrlatiji  među Deeflijama, danas je tako odlučio zvučati kao oporba, on , koalicijski partner Bakira Izetbegovića o njemu je napisao što i najgori neprijatelji ne bi :

”Kako bi uradio ono što je obećao pred federalnim Parlamentom, na što se SDA obvezala u koalicijskom sporazumu i zbog čega su i pobijedili na izborima, Novalić (Fadil, federalni premijer, op.ur.) bi morao odsijeći granu na kojoj SDA sjedi već četvrt stoljeća”, rekao je u intervjuu za Oslobođenje Emir Suljagić, član Predsjedništva Demokratske fronte zamjenik ministra obrane BiH.

Suljagić navodi kako je prošlo malo više od obećanja Bakira Izetbegovića koje je glasilo: “Obećavamo vam 100.000 radnih mjesta za trista tisuća glasova”, do trenutka kada je postalo jasno da je tobožnji ekonomski program koji je izložio premijer Federacije BiH Fadil Novalić ”obična šarena laža”.

”Umjesto da ova federalna Vlada bude tvornica za proizvodnju zakonskih nacrta kojima će zasipati Parlament, jer to je naime potrebno za ostvarenje tog programa, Novalić se već u prvih mjesec i pol mandata nađe u neobranom grožđu vezanom za tvornicu Igman, odnosno bude uhvaćen u pokušaju da za račun jednog ovdašnjeg tajkuna uništi jednu od rijetkih profitabilnih firmi u namjenskoj industriji”, rekao je Suljagić i dodao kako, umjesto da odlučno krene u ekonomsku liberalizaciju, ”ovaj premijer je do sada samo kršio zakone, i to tuce zakona, s ciljem isporučivanja Aluminija i EPHZHB HDZ-u”.

”Umjesto odgovornog pristupa izmjenama Zakona o radu – čiji cilj mora biti da se sačuvaju barem natruhe zaštite za radnike – vidimo kako krupni kapital diktira i određuje premijerov stav o radničkim pravima i reguliranju tržišta rada. Umjesto toga, na nas se i dalje vrši pritisak da razgovaramo o selektivnoj provedbi zakona, da sudjelujemo u namještanju natječaja za upravljačke strukture najvrednijih javnih resursa u ovom entitetu. Nekako sve vrijeme imam dojam da ovom rukovodstvu SDA jako nedostaje Zlatko Lagumdžija, što se vidi između kontakata koje ostvaruju s, recimo, trenutnim generalnim direktorom EPBiH. I kojeg bi rado uzeli pod svoje, samo da on i njegov stranački šef nisu u toj mjeri politički toksični”, rekao je Suljagić i istaknuo kako u DF-u ne pristaju izrugivati  zakonu.

Rekao je kako postoje dva bloka u parlamentarnoj većini na razini entiteta: jedan je etnički blok i njega čine SDA i HDZ i drugi je građanski politički blok, ”koji nakon što je Zlatko Lagumdžija uništio SDP” sada predstavlja DF.

”Nisam nimalo iznenađen činjenicom da se SDA i HDZ razumiju mnogo bolje međusobno nego što se bilo tko od njih razumije s nama: imam dovoljno godina da se sjećam kako je SDA 1990. pozivala svoje birače da glasuju za Biljanu Plavšić i Nikolu Koljevića, umjesto za kandidate tadašnjeg SKBiH-SDP za Predsjedništvo BiH, pa me ni podilaženje Draganu Čoviću 2015. ne iznenađuje. Čini mi se da je poslije ovotjednog kongresa SDA ponovo ta stranka. Jer, kao što su 1990. godine između Nijaza Durakovića i Nikole Koljevića izabrali Koljevića, tako i danas između Čovića i Željka Komšića biraju Čovića. Politika međusobnog nagađanja takozvanih “umjerenih nacionalizama” – kao da postoji bilo što umjereno u vezi s nacionalizmom – ovu zemlju već je koštala neizmjerno mnogo. Mi u DF-u smo smatrali legitimnim da u okviru postojećeg političkog sporazuma zastupamo interese četvrte Bosne i Hercegovine i ukoliko u narednim godinama budu napravljeni nepovratni koraci u našim EU i NATO integracijama, to će biti zbog stavova i politika na kojima smo insistirali i provodili ih”, rekao je Suljagić.

Kaže kako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na Kongresu stranke najavio isporuku trećeg entiteta Čoviću.

”Reći kako treba sustavno spriječiti ljevičarske stranke da, kako je on to zamotao u eufemizam, “zloupotrijebe brojnost Bošnjaka”, zapravo znači da se SDA ponovo – jer on je sada predsjednik te stranke i nema sumnje da će je povesti u tom pravcu – deklarira da BiH vidi isključivo kao prosti zbroj tri naroda”, kazao  je u intervjuu za Oslobođenje Suljagić./HMS/