Published On: Čet, sij. 25th, 2018

(NE)OČEKIVANA SILA ZAPRIJETILA ERDOGANU: Ograniči operacije protiv Kurda, riskiraš sukob sa SAD

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da ograniči vojne operacije protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije i da izbjegne djelovanje kojim se riskira sukob s američkim snagama u regiji, objavila je Bijela kuća.

Dvojica čelnika razgovarali su na dan kad je Erdogan najavio da će Turska proširiti svoju vojnu operaciju na sirijski grad Manbij, što je potez koji bi mogao dovesti turske snage u konfrontaciju sa snagama Sjedinjenih Država, njihovih saveznika u NATO-u.

“Predsjednik Trump je prenio zabrinutost da se eskalacijom nasilja u Afrinu u Siriji riskira potkopavanje naših zajedničkih ciljeva u Siriji”, priopćila je Bijela kuća, prenosi Hina.

Ti ciljevi su poraz Islamske države i povratak više od 100 tisuća sirijskih izbjeglica u svoju domovinu, poručio je Trump Erdoganu.

“Pozvao je Tursku na deeskalaciju, da ograniči svoje vojne akcije, izbjegava civilne žrtve i rast broja protjeranih i izbjeglica”, stoji u priopćenju.

“Pozvao je Tursku da bude oprezna i da izbjegava bilo kakvo djelovanje kojim se riskira sukob između turskih i američkih snaga”.

Erdogan je u razgovoru Trumpu poručio da SAD mora prestati oružjem opskrbljivati kurdsku paravojsku YPG, otkrio je ured turskog čelnika.

Turska kopnena i zračna “Operacija maslinova grančica” u regiji Afrin na sjeveru Sirije danas je ušla u peti dan, a mete su joj borci YPG-a, čime je otvorila novu bojišnicu u sirijskom ratu. /HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer