Published On: Sri, stu 10th, 2021

NEOČEKIVANA PODRŠKA VRAĆANJU DAYTONSKIH NADLEŽNOSTI: I USA i EU opredljeljeni za obranu Daytonskog sporazuma

Prije odlaska iz Bosne i Hercegovine, Gabriel Escobar održao je još jedan sastanak u zgradi Veleposlanstva SAD u Bosni i Hercegovini.

Zadovoljstvo je imati priliku razgovarati s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o našoj zajedničkoj opredijeljenosti za obranu Daytonskog mirovnog sporazuma i donošenje veće funkcionalnosti u BiH, poručili su iz Američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini, uz fotografiju Gabriela Escobara i Christiana Schmidta.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar završio je, kako navodi, prvi dio posjete Bosni i Hercegovini.

Njegovu poruku u obliku video obraćanja objavilo je Veleposlanstvo SAD u Sarajevu.

U poruci Escobar navodi da su SAD spremne raditi kroz dijalog ali da će “učiniti sve što je neophodno da ova zemlja uspije”.

Radna pitanja a za studente politologije:

  1. 30 godina nakon Daytona BIH dobija poruku da netko želi da ona uspije. To je javno priznanje da treće desetljeće BIH ne uspijeva kao koncept i da je potpuno propali koncept? Da ili ne?
  2. Nije li indikativno da se tek pri odlasku Escobara dogodio susret američkog diplomate sa Schmidtom? Palmer se nije niti susreo s njim. Amerikanci su preuzeli inicijativu čisto radi pokazivanja mišića Njemcima i dopustili poniženje Schmidta? Da ili ne?
  3. Schmidt koji u BIH boravi neovlašteno, protuustavno i protudaytonski snažno je kaže opredijeljen za obranu Daytonskog sporazuma. Nelogično ili da?
  4. Podrška Daytonskom sporazumu snažna je podrška RS-u da vrati svoje daytonske nadležnosti? Da ili ne?
  5. Podrška Daytonskom sporazumu je potpora nastojanju naroda u BIH da sami izglasuju Izborni zakon u Parlamentu BIH kako to predviđa Daytonski sporazum, umjesto da koriste nametnuti zakon koji je kao zalog sukoba u BIH nametnuo Wolfghang Petritsch, stanoviti bankar iz Austrije i ljubitelj tenkova. Da ili ne?

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dostan
Dostan
17 dana prije

Prije neki dan napisano, sad potvrđeno:

Nije se Amerika odjednom “opametila” i shvatila šta se dešava u BiH već se vraćaju na realnost koja je sad aktuelna. Politika je vještina realnog, do prije desetak godina politički Zapad je bio neprikosnoven u svjetskim odnosima, pogotovo na ovim prostorima. U tom periodu su bahato radili šta im se prohtije. U međuvremenu je došlo do tektonskog poremećaja u odnosu snaga u svijetu, a g. Dodik kao školovan i političar sa nevjerovatnim instiktom je to na vrijeme uočio.
US administracija povlači ulaganja sa “krepalog konja” i povlači se na rezervni položaj originalnog dejtonskog sporazuma kako bi sačuvali obraz i ostali u igri za neke buduće kombinacije koje mogu biti slične dosadašnjima ili dijametralno suprotne ili kakvi god im budu bili interesi u nekom momentu. Političko Sarajevo nije stiglo do njima obećanih ciljeva, sve su prilike da nikada neće ni stići i na djelu imamo demonstracije frustracija u vidu prizivanja rata, histerije, nerealnih zahtjeva pa i komedije kao kad jedan Kasim Trnka okuplja građane koji će reći “dosta” svjetskoj javnosti ili kad Šefik Džaferović daje svoje “visoko cijenjeno mišljenje” o postupcima velikih sila.

Robin Moon
Robin Moon
Odgovori   Dostan
17 dana prije

Upravo tako. Mislim i da je povratak na Dayton posljednja sansa koju daju BiH. Nakon toga….tko zna

Reset in Burek
Reset in Burek
Odgovori   Dostan
17 dana prije

Poskok je bošnjačko gov*no od portala

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Odgovori   Reset in Burek
17 dana prije

Kojeg tvoja famili obilato konzumira svaki dan za doručak,ručak a bogme i za noć,dobar tek,,tek počeo..

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Dostan
17 dana prije

Sve dok izbjeglice ,i hrvati,poljaci ,rumunji ,bugari itd. idu na Zapad da rade Zapad ce biti gazda ….

Bojan
Bojan
17 dana prije

Schmidt nije nikakav visoki predstavnik jer nema mandat UN-a. Njega je poslao neko iz Njemačke da pomogne muslimanima u stvaranju muslimanske države. Njemačka nije zemlja pobjednica u drugom svjetskom ratu. Naprotiv, na ovim prostorima su bili okupatori i počinili su brojne zločine. Stoga iz povjesne perspektive nije moralno da se jedan Njemac mješa u unutrašnje stvari BiH.

Dražen
Dražen
Odgovori   Bojan
17 dana prije

Bravo

Šaćir soros
Šaćir soros
17 dana prije

DEJTONIJA je ludjacka košulja Bosnjacima za završni genocid nad Bosnom stvranjem GENOCIDne tvorevine RS…RS SVETOSAVSKI KALIFAT je pod licenciranom ZAŠTITOM USA I EVROPE…

Maks
Maks
Odgovori   Šaćir soros
17 dana prije

SACIRE VI STE OBUKLI LUDJACKU KOSULJU ONDA KAD STE PRESLI NA ISLAM I SAD BI U SRCU KRSCANSKE EUROPE DA PRAVITE ISLAMSKI KALIFAT NA ZEMLJI KRSCANA….NEJMA TOGA NITI CE BITI.

Reset in Burek
Reset in Burek
Odgovori   Šaćir soros
17 dana prije

Go+V+No srebreničko truhlo.

Dražen
Dražen
Odgovori   Šaćir soros
17 dana prije

Ubrani bože šta ovaj lupa.

Brcak 215
Brcak 215
17 dana prije

A oj Slobo a oj Slobo salji nam salate bice mesa bice mesa k.at cemo Hrvate…

Brcak 215
Brcak 215
17 dana prije

Bit ce speka i prasetine pun ku.ac

Dražen
Dražen
17 dana prije

Ma to je rješeno, nego imali kakvih murala da bacamo jaja ili novinara da ih optužimo?

Dražen
Dražen
17 dana prije

To će se vratiti, angloseksonci podržavali ili ne podržavali… Njihovo je prošlo.