Published On: Sri, stu 10th, 2021

NEOČEKIVANA PODRŠKA VRAĆANJU DAYTONSKIH NADLEŽNOSTI: I USA i EU opredljeljeni za obranu Daytonskog sporazuma

Prije odlaska iz Bosne i Hercegovine, Gabriel Escobar održao je još jedan sastanak u zgradi Veleposlanstva SAD u Bosni i Hercegovini.

Zadovoljstvo je imati priliku razgovarati s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o našoj zajedničkoj opredijeljenosti za obranu Daytonskog mirovnog sporazuma i donošenje veće funkcionalnosti u BiH, poručili su iz Američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini, uz fotografiju Gabriela Escobara i Christiana Schmidta.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar završio je, kako navodi, prvi dio posjete Bosni i Hercegovini.

Njegovu poruku u obliku video obraćanja objavilo je Veleposlanstvo SAD u Sarajevu.

U poruci Escobar navodi da su SAD spremne raditi kroz dijalog ali da će “učiniti sve što je neophodno da ova zemlja uspije”.

Radna pitanja a za studente politologije:

  1. 30 godina nakon Daytona BIH dobija poruku da netko želi da ona uspije. To je javno priznanje da treće desetljeće BIH ne uspijeva kao koncept i da je potpuno propali koncept? Da ili ne?
  2. Nije li indikativno da se tek pri odlasku Escobara dogodio susret američkog diplomate sa Schmidtom? Palmer se nije niti susreo s njim. Amerikanci su preuzeli inicijativu čisto radi pokazivanja mišića Njemcima i dopustili poniženje Schmidta? Da ili ne?
  3. Schmidt koji u BIH boravi neovlašteno, protuustavno i protudaytonski snažno je kaže opredijeljen za obranu Daytonskog sporazuma. Nelogično ili da?
  4. Podrška Daytonskom sporazumu snažna je podrška RS-u da vrati svoje daytonske nadležnosti? Da ili ne?
  5. Podrška Daytonskom sporazumu je potpora nastojanju naroda u BIH da sami izglasuju Izborni zakon u Parlamentu BIH kako to predviđa Daytonski sporazum, umjesto da koriste nametnuti zakon koji je kao zalog sukoba u BIH nametnuo Wolfghang Petritsch, stanoviti bankar iz Austrije i ljubitelj tenkova. Da ili ne?

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dostan
Dostan
1 godina prije

Prije neki dan napisano, sad potvrđeno:

Nije se Amerika odjednom “opametila” i shvatila šta se dešava u BiH već se vraćaju na realnost koja je sad aktuelna. Politika je vještina realnog, do prije desetak godina politički Zapad je bio neprikosnoven u svjetskim odnosima, pogotovo na ovim prostorima. U tom periodu su bahato radili šta im se prohtije. U međuvremenu je došlo do tektonskog poremećaja u odnosu snaga u svijetu, a g. Dodik kao školovan i političar sa nevjerovatnim instiktom je to na vrijeme uočio.
US administracija povlači ulaganja sa “krepalog konja” i povlači se na rezervni položaj originalnog dejtonskog sporazuma kako bi sačuvali obraz i ostali u igri za neke buduće kombinacije koje mogu biti slične dosadašnjima ili dijametralno suprotne ili kakvi god im budu bili interesi u nekom momentu. Političko Sarajevo nije stiglo do njima obećanih ciljeva, sve su prilike da nikada neće ni stići i na djelu imamo demonstracije frustracija u vidu prizivanja rata, histerije, nerealnih zahtjeva pa i komedije kao kad jedan Kasim Trnka okuplja građane koji će reći “dosta” svjetskoj javnosti ili kad Šefik Džaferović daje svoje “visoko cijenjeno mišljenje” o postupcima velikih sila.

Robin Moon
Robin Moon
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
1 godina prije

Upravo tako. Mislim i da je povratak na Dayton posljednja sansa koju daju BiH. Nakon toga….tko zna

Reset in Burek
Reset in Burek
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
1 godina prije

Poskok je bošnjačko gov*no od portala

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Šta ti kažeš na ovo?  Reset in Burek
1 godina prije

Kojeg tvoja famili obilato konzumira svaki dan za doručak,ručak a bogme i za noć,dobar tek,,tek počeo..

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
1 godina prije

Sve dok izbjeglice ,i hrvati,poljaci ,rumunji ,bugari itd. idu na Zapad da rade Zapad ce biti gazda ….

Bojan
Bojan
1 godina prije

Schmidt nije nikakav visoki predstavnik jer nema mandat UN-a. Njega je poslao neko iz Njemačke da pomogne muslimanima u stvaranju muslimanske države. Njemačka nije zemlja pobjednica u drugom svjetskom ratu. Naprotiv, na ovim prostorima su bili okupatori i počinili su brojne zločine. Stoga iz povjesne perspektive nije moralno da se jedan Njemac mješa u unutrašnje stvari BiH.

Dražen
Dražen
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
1 godina prije

Bravo

Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

DEJTONIJA je ludjacka košulja Bosnjacima za završni genocid nad Bosnom stvranjem GENOCIDne tvorevine RS…RS SVETOSAVSKI KALIFAT je pod licenciranom ZAŠTITOM USA I EVROPE…

Maks
Maks
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

SACIRE VI STE OBUKLI LUDJACKU KOSULJU ONDA KAD STE PRESLI NA ISLAM I SAD BI U SRCU KRSCANSKE EUROPE DA PRAVITE ISLAMSKI KALIFAT NA ZEMLJI KRSCANA….NEJMA TOGA NITI CE BITI.

Reset in Burek
Reset in Burek
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Go+V+No srebreničko truhlo.

Dražen
Dražen
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Ubrani bože šta ovaj lupa.

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

A oj Slobo a oj Slobo salji nam salate bice mesa bice mesa k.at cemo Hrvate…

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

Bit ce speka i prasetine pun ku.ac

Dražen
Dražen
1 godina prije

Ma to je rješeno, nego imali kakvih murala da bacamo jaja ili novinara da ih optužimo?

Dražen
Dražen
1 godina prije

To će se vratiti, angloseksonci podržavali ili ne podržavali… Njihovo je prošlo.