Published On: Pon, tra 15th, 2013

Neobični kvart, neobični ljudi i samo jedna svetinja: Pogledajte dox o Torcidi

DOKUMENTARAC o Torcidi?  Trebao bi biti jednako zanimljiv navijačima, ali i onima koji s tribinom nemaju nikakve veze a žele saznati odakle tolika zanesenost jednim običnim nogometnim klubom. Kada je u pitanju Torca, i to ona iz kvarta Brda, jasno je da suživot čovjeka i kluba ima posebnu težinu.Dokumentarni film BRDA 21000 SPLIT redatelja Silvija Mirošničenka nastao u produkciji Artizana film, premijerno je s tri rasprodane dvorane prikazan na lanjskom izdanju Festivala mediteranskog filma u gradu pod Marjanom, a sad će se prvi put ove srijede, 17. travnja s početkom u 20 sati predstaviti zagrebačkoj publici na Danima hrvatskog filma koji se već tradicionalno održavaju u Studentskom centru i okupljaju najrecentniju domaću filmsku produkciju svih žanrova.  

BRDA 21000 SPLIT trailer 4 min. from Artizana on Vimeo.
Brda 21000 Split je dokumentarni film koji u fellinijevskom stilu prikazuje stanovnike jednog neobičnog kvarta. Upoznajemo stomatologa i pisca, izmorenog bivšeg boksača koji je ostvario karijeru u Njemačkoj, hard rock bend Pas Maters čiji je karizmatični frontmen i pjevač misteriozno nestao, starog nogometnog navijača prezimenom Hajduk, bivšeg huligana koji marljivo studira u večernjoj školi kao i mnoge druge. Višeslojni portret jednog neobičnog splitskog kvarta i njegovih još neobičnijih stanovnika čija je jedina svetinja Hajduk.
Provokativni dox o Torcidašima sniman je na području živopisnog splitskog kvarta Brda koji u sebi skriva mnoge legende i priče, scenarij potpisuju Željko Barišić i Silvio Mirošničenko, direktor fotografije je Raul Brzić, a glazbu je skladao Pere Ištvančić.