Published On: Sub, sij 26th, 2013

Neobična ideja: Srbijanski JAT postaje low-cost avioprijevoznik?

Poslije pet godina neuspješnih pokušaja pronalaženja kupca ili strateškog partnera za nacionalnog avioprijevoznika srpskog vlada je odlučila od Jata napraviti low cost kompaniju. Beograd računa da će tim potezom smanjiti troškove poslovanja kompanije i stvoriti tvrtku koja će opstati na vlastitim prihodima, a reorganiziranja kompanija bi mogla profunkcionirati već u ožujku…
Put do ostvarenja toga plana vodi preko prebacivanja duga većeg od 200 milijuna eura na teret države, što znači da će ih snositi porezni obveznici.Vladini apetiti u prodaji Jata su se smanjivali kako se produbljivala ekonomska kriza. U početku je 2008. godine tražila 50 milijuna eura za ustupanje 50 posto vlasništva, a kasnije je bila spremna da ga besplatno prepusti strateškom partneru, ali ni za jedni inozemnu kompaniju takav poklon nije bio prihvatljiv. Beograd je između ostaloga Jat nudio ruskom Aeroflotu, turskom Turkish Airlinesu, kompaniji Air Asia, konzorciju srpskih gospodarstvenika i Etihadu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nije pomoglo ni angažiranje više stranih konzultantskih kuća, jer glomaznu kompaniju s gubitcima većim od vrijednosti njezine imovine nitko nije želio preuzeti ni pod kakvim uvjetima. Doduše, u UAE-u su pokazali interes za kupnju Jat tehnike, ali ne i aviokompanije.
Vlada je zato odlučila preuzeti sve dugove Jata te da ga oslobođenog financijskog tereta većeg od 200 milijuna eura osposobiti za niskobudžetnu kompaniju, što se razlikuje od ranijih pristupa. Prošla vlada je planirala ugasiti Jat i osnovati novu kompaniju rasterećenu dugova. Taj je plan vlada ponudila srpskim poduzetnicima no oni su od toga odustali jer ne bi imali kapitala za održavanje nove tvrtke na životu, iako je vlada bila spremna zadržiti 50 posto vlasništva i obveza u novoj kompaniji.No da bi se realizirao novim plan Jat mora nabaviti nove zrakoplove. Od postojeće flote od 14 zrakoplova operativna je tek polovica. Sedam letilica je u hangarima i neizvjesno je mogu li se zbog velike zastarjelosti uopće osposobiti za letenje. Flota bi se obnovila uzimanjem 12 novih aviona na lizing, temeljem postojećeg aranžmana s Airbusom, kompanijom s kojom je prije više od 15 godina ugovorena kupnja osam zrakoplova, koji nisu preuzeti, jer vlada nije imala novaca za njih iako je uplatila predujam od 25 milijuna dolara. procjenama za restrukturiranje Jata-a potrebno oko sedam milijuna eura, piše Večernji list.
Predviđeno je da se u veljači nađe definitivno rješenje za Jat, koji srpskim vladama zadaje višedesetljetne glavobolje jer nisu uspjele pomiriti želju da Srbija ima svoju nacionalnu aviokompaniju s velikim gubicima koje je stvarao Jat. Nova radna skupina, zadužena za predlaganje konačnog rješenje vladi najbliža je pretvaranje Jata u niskobudžetnu kompaniju.
Inače, najveća vrijednost Jata su slotovi (pravo slijetanja i polijetanja) u 37 europskih zračnih luka, a ona se procijenjujue na 40 milijuna eura. Unatoč tome prevlada stav kako Jat može biti profitabilan samo kao low cost kompanija, koja bi se usmjerila na održavanje linija u Europi te s Turskom, Egiptom i Tunisom gdje ljetuje najviše srpskih turista. No kompanija prije toga mora smanjiti broj zaposlenih na 600, što znači da će bez posla ostati 700 radnika Jata. Milutin Mrkonjić, srpskog ministra prometa i infrastrukture rekao je kako će otpušteni radnici dobit će naknadu iz socijalnog programa ili će biti upućeni na druga radna mjesta.