NEMUDRA ODLUKA KOJA MOŽE BITI POTICAJ: Vlada Srbije nakon tragedije u školi skratila školsku godinu do 6. lipnja

U beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. svibnja 13-godišnji učenik je iz očeva pištolja ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a teško ranio nastavnicu i još šestero učenika od kojih je jedna djevojčica kasnije preminula u bolnici.

Školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji završit će 6. lipnja, odlučila je u petak srbijanska vlada, nepun mjesec dana poslije dvije tragedije koje su duboko potresle i podijelile društvo.

U beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. svibnja 13-godišnji učenik je iz očeva pištolja ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a teško ranio nastavnicu i još šestero učenika od kojih je jedna djevojčica kasnije preminula u bolnici.

Dan kasnije u masovnoj pucnjavi 21-godišnjak je iz automatskog oružja u dva sela kod Mladenovca ubio osmero ljudi, uglavnom mladih, a još 14 ih ranio.

Nastava u školi “Vladislav Ribnikar” počela je 22. svibnja na temelju odluke Ministarstva prosvjete, unatoč zahtjevima roditelja da se, zbog iznimnih trauma koje su djeca doživjela i preživljavaju ih u danima nakon pucnjave i ubojstva u školi, školska godina zaključi s 3. svibnja, kada je počinjen zločin, nezapamćen u suvremenoj povijesti Srbije.

Vlada odlučila skratiti školsku godinu

Današnjom odlukom Vlada je odlučila skratiti školsku godinu, ostavljajući mogućnost školama čiji učenici to žele da nastave raditi do regularnog kraja školske godine 20. lipnja.

U tom se razdoblju, kako je navedeno u odluci, mogu realizirati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, te drugi oblici obrazovno-odgojnog rada u cilju poticanja socijalnih i emocionalnih vještina učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

Svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspjehom dobit će priliku da do 20. lipnja poprave ocjene na osobni zahtjev, priopćila je Vlada.

U ovom trenutku, dodaje se u priopćenju, “važnije je nego ikada” da se usredotočimo na “ono što je najbolje za našu djecu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu”.

Odlučeno je i da osnovna škola “Vladislav Ribnikar” bude rekonstruirana, tako što će biti izgrađen memorijalni dio u znak sjećanja na ubijene učenike i školskog čuvara.

Vlada moli medije

Vlada je priopćila da su, poslije izvanrednog inspekcijskog nadzora u toj školi, potvrđena saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za brigu o porodici da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na malodobnog dječaka-ubojicu K.K.

U obrazloženju odluke Vlada je zamolila sve medije da se prema toj informaciji odnose “s dužnom pažnjom i da ne objavljuju neprovjerene i nepotvrđene informacije” uz ocjenu da bi se time nastavio proces “traumatiziranja djece i roditelja”.

Nakon dva nezapamćena masovna ubojstva s početka svibnja, započeli su masovni prosvjedi “Srbija protiv nasilja”, a deseci tisuća ljudi koje je na prosvjede pozvala proeuropska oporba traže ostavke visokih policijskih dužnosnika, te ukidanje reality programa i komercijalnih televizija koje drže krivima za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnom prostoru. Pod pritiskom javnosti ostavku je nekoliko dana poslije tragedije podnio ministar prosvjete Branko Ružić.

Vlada, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i provladini tabloidi i televizije prosvjede su nazvali političkim, a organizatore i prosvjednike optužili da “lešinare” nad tragedijama.

Više ozlijeđenih

Ukrajina tvrdi da upadi u Belgorod nemaju nikakve veze s njezinom vojskom i da ih provode ruski dobrovoljci.

Ponovno napadnut ruski Belgorod

Foto: EPA / Eksplozija u Belgorodu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je danas priopćila da je odbila pokušaj upada proukrajinskih militanata duž njezine granice s Ukrajinom, kao i da je granatiranje potaknulo djelomičnu evakuaciju civila s tog područja. Uoči očekivane ukrajinske protuofenzive u ratu koji traje više od 15 mjeseci, Rusija je posljednjih dana bila meta napada, što uključuje prekogranični upad i napad dronovima na Moskvu.

Proukrajinske snage prošlog tjedna su nakratko zauzele naselja u ruskoj regiji Belgorod na granici s Ukrajinom. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je danas odbilo tri prekogranična napada u blizini grada Šebekina i optužilo Ukrajinu da koristi “terorističke formacije” za pokušaje napada na ruske civile.

Ukrajina tvrdi da upadi u Belgorod nemaju nikakve veze s njezinom vojskom i da ih provode ruski dobrovoljci. “Nesebičnim djelovanjem ruskih vojnika odbijena su tri napada ukrajinskih terorističkih formacija”, priopćilo je rusko ministarstvo.

“Ubili smo više od 30 ukrajinskih boraca”

Ministarstvo je navelo da su postrojbe ruske vojske, graničari i postrojbe Federalne sigurnosne službe (FSB) odbili prvi napad oko tri sata u noći kada su dvije jedinice s vozilima i tenkovima pokušale prijeći granicu blizu Novaje Tavolžanke i Šebekina.

Više od 30 ukrajinskih boraca je ubijeno i uništena su četiri oklopna vozila, objavilo je rusko ministarstvo. Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješća s bojišta ni s jedne strane. Kremlj je objavio da se predsjednika Vladimira Putina redovito obavještavalo o situaciji i da je primijetio da su se zapadne sile suzdržale od osude napada na ruski teritorij.

“Kao i ranije, nema nijedne riječi kritike na kijevski režim – ni bilo kakve osude”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je rekao da napadi na Belgorod neće imati apsolutno nikakav utjecaj na tijek “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Odvojeno je Kremlj priopćio da je čelnik lokalne uprave Šebekina odlikovan Ordenom za hrabrost, jednom od najvećih ruskih počasti.

Evakuacija civila

Ranije je Ruski dobrovoljački korpus (RVC), ekstremno desna paravojna skupina etničkih Rusa koja podržava Ukrajinu, objavio da se bori na ruskom teritoriju. Skupina tvrdi da je napredovala do predgrađa Šebekina, iako Reuters to nije mogao neovisno potvrditi. RVC je objavio snimke svojih boraca kako pucaju iz oružja, kao i fotografije naoružanih vojnika unutar zgrade.

Druga skupina, poznata kao legija Sloboda Rusije, objavila je snimke naoružanih vojnika i vozila. Moskva krivi ukrajinske “teroriste” za ciljanje zapadne granice Rusije, ali Kijev kaže da ondje djeluju ruski dobrovoljci protiv Putina.

Kijev poriče bilo kakvu umiješanost, ali ruski dužnosnici tvrde da Ukrajina upravlja tim borcima. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da su ukrajinske oružane snage više puta granatirale Šebekino raketama Grad 122 mm sovjetske proizvodnje te da su zapalile spavaonicu i oštetite zgradu uprave.

Najmanje devetero civila ozlijeđeno je u granatiranju diljem regije, rekao je. Gladkov je najavio nastavak evakuacije stanovnika u privremeni smještaj kad se borbe smire.

“Glavno pitanje je, naravno, pomaganje ljudima, potpora preseljenju onih koji to trebaju ili žele”, rekao je Peskov, dok je Gladkov je poručio da stotine djece, žena i staraca već napuštaju to područje, kao i da je Putina obavijestio o situaciji.