Published On: Sri, ožu 25th, 2015

Nema zabrane uvoza starijih vozila

Ranije najavljena zabrana uvoza putničkih automobila koji ne zadovoljavaju EURO 4 standard ipak neće zaživjeti 1. travnja, kako je to bilo planirano, potvrđeno je za Nezavisne novine iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Još nije poznat točan datum kada će stupiti na snagu ta odluka, čijom će primjenom biti spuštena rampa za uvoz starijih automobila, ali iz resornog ministarstva navode da će vozače o svemu na vrijeme obavijestiti.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH, kaže da sve ovisi od dinamike uspostave Vijeća ministara BiH, te dodaje da je odlučeno da novi resorni ministar stupi na dužnost i tek poslije toga će nastaviti rad na rješavanju ovog pitanja.

“Definitivno, to 1. travnja fizički neće moći biti provedeno, a napravit ćemo priopćenje i obavijestiti javnost kada ta odluka stupa na snagu”, kaže Andrić.

On ističe da je temelj za donošenje ovakve odluke tehnički aspekt povećanja razine sigurnosti prometa, kroz regulaciju uvoza polovnih vozila iz inozemstva primjenom najnižih tehničkih karakteristika.

“Odluka se neće primjenjivati ​​na vozila koja su na teritoriju BiH dospjela ili je njihova narudžba izvršena prije njenog stupanja na snagu. Na njih će se odnositi EURO 3 standard, prema prethodnoj odluci “, naglasio je Andrić.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti prometa Banjaluka, podržava odluku kojom će biti zabranjen uvoz vozila koja ne zadovoljavaju EURO 4 standard.

“Mi već imamo vozila na tržištu BiH koja ispunjavaju te norme. To, dakle, neće biti značajan udar na građane. Takva vozila su daleko bolje kvalitete i imat ćemo daleko tehnički ispravnije automobile na cestama u BiH “, naveo je Jaćimović.

Podsjećanja radi, u BiH je godinama vrijedilo pravilo da ne mogu biti uvezena vozila starija od sedam godina i pod pritiskom EU ta odluka je promijenjena i od 1. siječnja 2011. godine bilo je moguće uvesti samo vozilo koje ispunjava EURO 3 standard.

Prema podacima Agencije za statitistiku BiH, lani je kod nas registrirano ukupno 921.456 vozila, od čega 87 posto putničkih. Od toga, EURO 4 (EKO 4) imala su 108.034 vozila, a dodatnih 48.181 imalo je EURO 5 ili EURO 6 standard.
Inače, svi automobili koji su prvi put registrirani u zemljama Europske unije poslije 1. siječnja 2006. godine imaju EKO 4 karakteristiku.

Što se proizvođača i modela vozila tiče, teško je navesti točno od kada je EKO 4 u proizvodnji, ali se zna da je taj standard kod nekih proizvođača počeo još 2003. godine.

Ipak, to se može pojedinačno provjeriti za svako vozilo kod proizvođača putem takozvane VIN oznake vozila.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare