Published On: Sub, velj 16th, 2013

Nema više ulazaka s osobnom kartom u Hrvatsku

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić susreli su se u Dubrovniku gdje su razgovarali o odnosima BiH i Hrvatske nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), javlja dopisnik agencije Anadolija (AA) iz Dubrovnika .
Nakon sastanka definitivno je potvrđeno da će građani BiH od 1. srpnja u tu zemlju moći ulaziti samo s biometrijskim pasošem, a ne sa ličnom kartom, kao do sada. Dakako, ukoliko drugačije ne odluče organi EU. Ovim su potvrđene ranije informacije agencije Anadolija da Hrvatska na mala vrata zavtara svoju granicu sa susjedima.
Ministar Ostojić je nakon sastanka kazao da Hrvatska nema ništa protiv toga da građani BiH nastave ulaze u Hrvatsku samo s osobnom iskaznicom, ali da “ograničenja postoje u arhivu EU”.
“Tamo je definirano da morate imati identifikacijski dokument, to jest biometrijsku putovnicu i da se mora udarati pečat. To znači da nije moguće to napraviti na osobnoj karti i to je nešto što nije odluka Hrvatske, niti je Hrvatska ta koja odlučuje o tome, a da bi eventualno zapriječila ili spriječila dolazak građana Bosne i Hercegovine s osobnom iskaznicom u Hrvatsku. Treba biti precizan i jasan, a to je da se ništa ne mijenja za sve one koji imaju urednu putovnicu na kojom će dobiti pečat “, izjavio je ministar Ostojić.
Prema riječima Ostojića, postoji varijanta u kojoj bi građani BiH koristili osobnu iskaznicu uz eventualno karton, kao što sad državljani Hrvatske ulaze u Sloveniju.
“To znači da se na tom kartonu može udariti pečat i da se temeljem tog pečata može vidjeti kada ste ušli ili izašli iz zemlje. To, nažalost, ne prihvaća Europska komisija (EK) ni Europsko vijeće (EV) iz razloga što to nije prihvaćeno kao presedan. Jer vrlo precizno navedeno AKI-em da to mora biti dokument na kojem se može udariti pečat “, tvrdi Ostojić.
Pojasnio je kako ostaje mogućnost da Hrvatska svojom inicijativom zatraži od svih zemalja članica EU da podrže zahtjev da građani BiH nakon 1. srpnja 2013. godine mogu nastaviti ulaze u Hrvatsku s osobnom kartom.
“To podrazumijeva s naše strane zahtjev ne prema Vijeću, ne prema Europskoj komisiji, već prema predsjedavajućem, a to je u ovom trenutku Republika Irska. Od njihove pozicije ovisi hoće li se eventualno taj zajednički napor uspjeti. Tu nema garancije. Situacija je takva da je AKI vrlo precizan. Sve članice trebaju konsenzusom donijeti takvu odluku i prihvatite tu inicijativu da bi se mogao nastaviti takav režim “, istaknuo je Ostojić.
Bosanskohercegovačka strana će dostaviti Hrvatskoj sve neophodne podatke koji su potrebni kako bi zahtjev koji Hrvatska strana bude podnijela nadležnim tijelima EU bio što učinkovitije obrazložen.
“Drago nam je znati da imamo punu potporu Hrvatske, ali je problem to što ona ne može sama donijeti tu odluku. Odluku treba verificirati svih 27 zemalja članica EU. Bh.. Diplomacija, zajedno s Hrvatskom, mora uraditi veliki dio posla, da bi omogućili taj komoditet ljudima, prvenstveno onima koji žive neposredno uz granicu. Ono što je važno za sve građane i Hrvatske i Bosne i Hercegovine jeste da niti jednog trena nije upitan prelazak granice sa ispravom koja se zove biometrijski pasoš, što je jako bitno za hrvatsku turističku sezonu , ai za naše građane “, kazao je ministar Radončić.
Dodaje kako na današnjem sastanku nisu razgovarali samo o graničnom prijelazu Neum, već o cijeloj granici s Republikom Hrvatskom, iako mnogo toga ovisi od zemalja EU, prenio je dopisnik AA.
Specijalne propusnice u pograničnom pojasu
Trilateralni ministarski sastanak BiH Hrvatske i Europske komisije, posvećen traženju modaliteta za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske, okončan je danas u Bruxellesu dogovorom o nekoliko važnih tema, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.
BiH je uspjela da nakon godinu dana pregovora i jasno artikulisanih zahtjeva na dva trilateralna sastanka i nekoliko tehničkih trilaterala od EU izdejstvuje značajne koncesije koje će umanjiti negativne implikacije ulaska Hrvatske u članstvo EU po BiH, njene građane i gospodarstvo, navodi se u priopćenju.
Dogovoreno je da BiH nastavi koristiti luku Ploče pod povoljnim režimom i nakon ulaska Hrvatske u EU, da preko nje može izvoziti i uvoziti sve industrijske robe, te robe biljnog i životinjskog podrijetla.
Postignut je i visok stupanj suglasnosti o uvozu. BiH se obavezala da neće uvoziti robe biljnog i životinjskog podrijetla koji nisu u skladu s EU standardima kada je u pitanju zdravlje životinja, jer na taj način BiH želi zaštititi domaće potrošače.
Dogovoreno je da nakon 1. srpnja građani BiH koji žive u pograničnom pojasu prelaze granicu sa specijalnim propusnicama, bez putovnice. Hrvatska će državama članicama EU uputiti zahtjev za zadržavanje režima prelaska granice građana iz BiH s osobnim iskaznicama i nakon 1. srpnja.
Na sastanku su otklonjene i posljednje prepreke za izgradnju mosta kod Gradiške, čime se lokalnoj zajednici, ali i svim izvoznicima iz BiH, značajno olakšava život i poslovanje. BiH je alocirala sredstva potrebna za izgradnju mosta, a od Europske komisije i Hrvatske je dobiveno čvrsto obećanje da će učiniti isto.
Tijekom razgovora posebna pažnja je posvećena općini Neum. BiH je dobila jamstva da će biti omogućeno nesmetano snabdijevanje općine Neum preko teritorija EU, a posebno specifičnim robama za potrebe gospodarstva lokalne zajednice.
Na sastanku su sudjelovali ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, koji je bio domaćin sastanka.
Teme sastanka bila su otvorena pitanja između BiH i Hrvatske, koja su u prethodnim razgovorima definirana kao prioritetna za rješavanje prije ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja. (Srna)