Published On: Čet, ožu 28th, 2013

NEMA SE AL DOBRO IM: Više od polovice bh.. građana je zadovoljno životom

Zadovoljstvo životom se mjeri na osnovu subjektivne percepcije razine blagostanja pojedinca. Blagostanje ili prosperitet (od latinskog prosperitas – “uspješan rast”) u najširem smislu označava nečije stanje razvoja, uspjeha ili sreće. Blagostanje podrazumijeva i osjećaj zadovoljstva i spokoja koje pojedinci doživljavaju na različite načine , pa se može govoriti o materijalnom, duhovnom i drugim vrstama blagostanja.
Istraživanju višestrukih pokazatelja * je zadovoljstvo životom, kao zbirni pokazatelj , definirano kao stanje pojedinaca koji su veoma zadovoljni ili zadovoljni svim sljedećim aspektima života: obiteljskim životom, prijateljstvima, školom / fakultetom, trenutnim poslom, zdravljem, mjestom u kojem žive, načinom na koji se drugi ophode prema njima i izgledom.
Ilustracija

A kako se osjećaju Bosanci i Hercegovci?

Više od polovice žena (56.3 posto) i polovica muškaraca (52.8 posto) u dobi od 15 do 24 godine su zadovoljni životom . Za razliku od zadovoljstva životom, sreća je kratkotrajna emocija na koju utječu razni, svakodnevni čimbenik.

Ovo su rezultati istraživanja provedenog u BiH, i to na uzorku od 4107 osoba – žena i muškaraca dobne starosti između 15 i 49 godina.

Skoro jednak postotak žena i muškaraca u dobi od 15 do 24 godine je izjavilo da je veoma sretno ili sretno (žena 89.5 posto i muškaraca 92.2 posto). Ukupno 39.0 posto žena i 46.1 posto muškaraca u dobi od 15 do 24 godine u Federaciji BiH smatraju da im je život bolji u usporedbi sa situacijom prije godinu dana.
Ukupno 35.4 posto žena i 41.3 posto muškaraca u dobi od 15 do 24 godine smatraju da im je život bolji u usporedbi sa situacijom prije godinu dana i očekuju da će im se život poboljšati za godinu dana.
Ilustracija

* Istraživanje višestrukih pokazatelja

Istraživanje višestrukih pokazatelja  ( multiple Indicator Cluster Survey – MICS ) je međunarodni program istraživanja kućanstava, koji je razvijen od strane  Nicefora-a , a koji se provodi još od 1996.godine.

Istraživanje u Federaciji BiH je provedeno od strane Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) ii Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH).
MICS osigurava ažurne informacije koji omogućuju državama pratiti napredak u ostvarivanju ciljeva zacrtanih u  Milenijskoj deklaraciji , te drugih ciljeva, koji bi služili kao osnova za buduće djelovanje.
Ovaj  međunarodni program obuhvaća različite teme  kao što su  zdravlje i prehrana djece , vodosnabdijevanje i sanitacija, obrazovanje, HIV i AIDS,  reproduktivno zdravlje i kontracepcija , a svi ovi podaci odnose se na 2012. godinu.
L.Č., Radiosarajevo.ba