Published On: Pet, srp 15th, 2016

NEMA RECIPROCITETA Bruxelles zbog Hrvatske odlučio kršiti vlastite zakone: ‘Nećemo uvesti vize Amerikancima…’

Ako bi doista obavljala svoje dužnosti prema postojećim zakonima Europske unije, Europska komisija trebala je danas uvesti vize za ulazak američkih i kanadskih državljana na teritorij EU. Naime, te dvije države ne poštuju načela reciprociteta jer nisu uključile sve državljane EU u bezvizni režim. Kanada je ukinula vize za državljane Hrvatske, ali još nije ukinula za Bugare i Rumunje. Te dvije države, pak, zaprijetile su da neće ratificirati Sporazum o trgovini EU s Kanadom.

Europska komisija je još u travnju izvijestila kako “nije postignut pun reciprocitet” u bezviznom režimu s Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama. U ovakvoj situaciji Komisija je morala, prema takozvanom “delegiranom aktu” nakon notifikacije, 12. srpnja uvesti vize za državljane SAD-a i Kanade. Znalo se da je to prijetnja na koju se pogotovo Amerikanci neće obazirati te da će Komisija pronaći načina kako izbjeći ispunjavanje svoje odgovornosti. Komisija je zatražila mišljenje Vijeća EU i Europskog parlamenta. Vijeće nije uopće dalo mišljenje, smatrajući da ne postoji zakonska osnova da oni daju mišljenje, a u Europskom parlamentu stav je prošao samo na Odboru za slobode, pravdu i unutarnje poslove, ali ne i na plenarnom zasjedanju u Europskom parlamentu. Spomenuti odbor tražio je od Komisije da suspendira viznu liberalizaciju za Kanađane i Amerikance sukladno delegiranom aktu, kako predviđaju mehanizmi reciprociteta iz 2001. godine.

Kolegij Europske komisije danas je raspravljao o ovome i zaključio kako će “intenzivirati dijalog” sa Sjedinjenim Američkim Državama s ciljem da se što prije postigne “puni reciprocitet”. Povjerenik EU za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos rekao je kako EU “uzima u obzir i izbornu agendu u SAD-u”, ali će s predstavnicima američke administracije nastaviti razgovore.

Europska komisija procijenila je da bi uvođenje viza u ovom trenutku za državljane SAD-a i Kanade imalo posljedice na odnose s ovim državama, vjerojatno bi imalo i negativan utjecaj na gospodarstvo EU, a ne bi dovelo do postizanja punog reciprociteta. Prema diplomatskim izvorima, Amerikanci su navodno zaprijetili da će, ako Komisija skine SAD s liste vizne liberalizacije, uvesti vize za državljane svih članica EU.

Europska komisija zapravo se krije iza “konzultacija” s Europskim parlamentom i Vijećem iako se oko ovog pitanja ne mora konzultirati jer ima ovlasti sama odlučiti. Sada Komisija poziva Vijeće i Parlament na suradnju kako bi EU “o ovom pitanju govorila jednim glasom”. Iako se ovdje radi o jasnom kršenju vlastitih zakona EU, nije u stanju uvesti vize za građane Kanade i SAD-a samo da bi osigurala mogućnost putovanja bez viza za Hrvate, Bugare, Rumunje i Ciprane jer je svjesna posljedica koje bi to izazvalo za mnoge države EU, pogotovo u turizmu.

Komisija je u priopćenju pozdravila odluku Bruneja da ukine vize za državljane Hrvatske, čime je 12. travnja postigla puni vizni reciprocitet s Europskom unijom.