Published On: Tue, Dec 24th, 2013

Nema političkog dogovora oko šest milijuna maraka za zajedničke institucije u Mostaru

SARAJEVO – Usvajanje proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza za narednu godinu u bh. . parlamentu odgođeno je do daljnjeg jer još nema političkog dogovora o izdvajanju dodatnih šest milijuna KM za institucije u Mostaru . Povjerenstvo za financije i proračun Predstavničkog doma parlamenta BiH ni na današnjoj sjednici nije mogla pronaći kompromisno rješenje za udovoljavanje zahtjevu HDZ BiH u vezi s novcem za objekte u Mostaru . Zato je usvojila zaključak kojim su zatražili da u pronalasku dogovora pomogne i Vijeće ministara BiH . Članovi ove komisije upozorili su da zbog neusvajanja državnog proračuna do 31. prosinca neće ispaštati institucije BiH , ali hoće oba entiteta u čijim proračunima je planirano oko 90 milijuna KM od iduće tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda ( MMF ) .

” Rok za usvajanje proračuna , a zbog uvjeta MMF – a , je 10 siječnja . Povjerenstvo je nemoćna jer nema političke volje da se novac alocira na Mostar . Ovo je političko , a ne stručno pitanje ” , izjavio je Emir Kabil ( SBB ) , predsjedatelj Povjerenstva za financije i proračun , s čime se složio i njegov zamjenik Anto Domazet iz SDP – a .

Nakon intervencije Nike Lozančića , člana Povjerenstva iz HDZ BiH , Kabil je precizirao da je usvajanje proračuna blokirano jer su u koliziji dva amandmana . Jedan je HDZ – ov , koji podrazumijeva smanjenje proračuna Uprave za neizravno oporezivanje za šest milijuna KM , koji bi išli za smještaj institucija BiH u Mostaru . Drugi amandman je ” vlasništvo ” SDP – a i SBB – a , a predviđa povećanje proračuna UNO za oko 7,8 milijuna KM u čemu su povećanja za zakup , za putne troškove , naknade troškova zaposlenih , ali i 7,3 milijuna KM za nabavku građevina .

” Nemamo rješenje jer SNSD nije spreman da se odrekne novca planiranog za UNO u Banjaluci da bi išao u Mostar , a ni mi se ne odričemo novca namijenjenog za objekte UNO u Sarajevu ” , rekao je Kabil , istaknuvši da je do sada postojao politički dogovor da se usvoji amandman SDP – a i SBB – a .

Nakon što je dobila Prijedlog proračuna iz Predsjedništva BiH , Povjerenstvo za financije i proračun je prije sedam dana bila usvojila oba sporna amandmana . No , Ministarstvo financija i trezora BiH upozorilo ih je da su ove dopune u koliziji i da se njima probija okvir od 950 milijuna KM , koliko pripada institucijama BiH od ukupnog prijedloga proračuna koji je oko 1,8 milijardi KM .

Boško Tomić ( SNSD ) , zamjenik predsjedavajućeg Komisije za financije i proračun , pozvao je jučer HDZ BiH da povuče svoj ​​amandman kako bi Komisija mogla završiti posao usvajanjem izvještaja i slanjem u parlament , bez čega nema sjednice Zastupničkog doma o proračunu .

” RS je već poklonila objekt UNO u Banjaluci i ne pristajemo na nove ustupke i smanjenje sredstava za gradnju novih objekata UNO u ovom gradu . Nemamo ništa protiv da u Mostar ide novac od projekata za Sarajevo ” , poručio je Tomić .

Upozorio je da će entiteti pretrpjeti veliku štetu ako proračun BiH ne bude usvojen do kraja godine , ali i ponovio da SNSD neće pristati ni na čije ucjene u vezi s podrškom državnom proračunu .

Tomićev prijedlog da HDZ svoj ​​” sporni ” amandman naknadno predloži na sjednici Zastupničkog doma neprihvatljiv je Lozančiću .

” Komisija je usvojila 85 amandmana na proračun dobiven iz Predsjedništva , koji su teški više od 30 milijuna KM , a sporan je samo naš amandman za koji je potrebno šest milijuna KM ” , negodovao je Lozančić , podsjetivši da je i Nacrt budžeta u Vijeću ministara usvojen bez glasova predsjedatelja Vjekoslava Bevande i dvojice hrvatskih ministara iz oba HDZ – a upravo zbog neizdvajanja novca za smještaj institucija u Mostaru .

Naglasio je i da HDZ BiH nema nikakav politički interes da glasanjem za ovakav državni proračun spašava Vladu FBiH , kojoj je hitno potreban novac od MMF – a .

” Da sam ja predsjedatelj Vijeća ministara , proračun ne bi bez mog glasa izašao iz ove institucije . Ako bi i izašao , ja bih podnio ostavku ” , dodao je Lozančić odgovarajući na pitanje može li HDZ , kao SDA ranije , biti izbačen iz vladajuće koalicije zbog protivljenja usvajanju proračuna .

Tomić je ocijenio da zastoj u vezi s državnim proračunom neće uzrokovati raskol u parlamentarnoj većini , s čime se nisu složili oporbeni članovi Povjerenstva za financije i proračun Darko Babalj ( SDS ) i Salko Sokolović ( SDA ) .

Tranšu kredita od oko 90 milijuna KM entiteti je trebalo dobiti u ovom mjesecu , ali se to nije dogodilo jer državni proračun , za razliku od proračuna RS i FBiH , nije usvojen do 9. prosinca kako je tražio MMF .

Čović : Nećemo odustati

Dragan Čović , lider HDZ BiH , izjavio je juče da ova stranka neće odustati od amandmana da se u proračunu BiH osigura šest milijuna maraka za gradnju zgrade zajedničkih institucija u Mostaru , a da je na Vijeću ministara BiH da to riješi .

Čović je objasnio da je prije dvije godine postignut politički dogovor da se u proračunu BiH izdvoji 20 milijuna maraka za izgradnju smještaja za zajedničke institucije , i to za Banjaluku četiri , Sarajevo deset i Mostar šest milijuna KM .

950 milijuna KM regiji bh. . institucijama
90 milijuna KM planirano u proračunima od tranše MMF – a
85 amandmana na proračun usvojila komisija
1,8 milijardi KM prijedlog ukupnog proračuna

( Vijesti.ba / Nezavisne )