Published On: Wed, Jul 5th, 2017

NEMA ODGAĐANJA Opći izbori biti će održani u listopadu 2018.

Opći izbori predviđeni za listopad 2018. godine biti će održani. Ovo je poruka upućena s jučerašnjeg sastanka predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irene Hadžiabdić i voditelja misije OESS u BiH Jonathana Moora, koji su vrlo jasno poručili kako do bilo kakvog odgađanja izbora neće doći.

– Zakonska obaveza SIP-a BiH je da raspiše opće i redovne izbore, što će i učiniti u svibnju 2018., a izbori će biti održani prve nedjelje u listopadu. Ne vidimo nijedan razlog da to ne učinimo. Radi se o izravnim izborima gdje građani neposredno biraju Predsjedništvo BiH, zastupnike u državnom i oba entitetska parlamenta te u deset županijskih skupština. Nikakvih prepreka neće biti i mi činimo sve da provedemo kvalitetne izbore. Mislim kako bismo, ukoliko to ne učinimo, svi završili u tužiteljstvu, jer bismo kršili zakon, rekla je Hadžiabdić.

Podsjetimo, u posljednje vrijeme se vrlo često može čuti kako bi moglo doći do odgađanja izbora ukoliko se ne promjeni Izborni zakon BiH u skladu s presudom Ustavnog suda BiH.

Implementacija rezultata

Isto tako, ona pojašnjava kako se postavlja pitanje neizravnih izbora, koji će uslijediti nakon rezultata izravnih, ali napominje kako su to su pitanja koja se nameću nakon svakih izbora i tiču se implementacije rezultata na posrednim izborima.

– To u BiH, nažalost, teško ide. Zato nam iskustvo iz prethodnih godina može biti dobra lekcija da ovu neizbornu godinu iskoristimo i što prije riješimo te probleme. Nama je potrebno jako puno, ako se izmijeni ili dopuni Izborni zakon, da prilagodimo svoje podzakonske akte, a sve to želimo uraditi u neizbornoj godini, jer u izbornoj godini nije dobro mijenjati izborna pravila, kazala je predsjednica SIP. Komentirajući mogućnost bojkota izbora, Hadžiabdić kaže kako je teško govoriti o namjerama i instrukcijama koje politički lideri mogu davati pripadnicima određenog naroda, ali je podsjetila da su izbori slobodni, nisu obavezni. Ipak, nada se kako do bilo kakvog bojkota neće doći.

Govoreći o memorandumu koji su potpisali SIP i OESS, naglašava kako suradnja traje od 2001. te da je u radu Izbornog povjerenstva do 2005., kroz međunarodno članstvo, sudjelovao i predstavnik OESS-a. Smatra kako je OESS bio jedan od najvjernijih partnera SIP BiH, a njihova podrška se ogledala u ne samo stručnoj pomoći, nego i logističkoj, a sve u cilju unapređenja izbornog sustava.

Izmjene Izbornog zakona BiH

Veleposlanik Moore se također osvrnuo na najave kako će opći izbori biti odgođeni poručivši kako nema mogućnosti da izbori budu odgođeni. Tvrdi kako je odgovornost SIP-a raspisati izbore, a za izmjene Izbornog zakona BiH odgovornost je na demokratski izabranim političkim dužnosnicima.

– Uloga  SIP-a je veoma značajna u svemu, imaju i našu punu podršku. Njihove odgovornosti su veoma značajne. Govoreći o Izbornom zakonu, njega je obavezno promijeniti, napraviti neke reforme do izbora 2018. To je odgovornost demokratski izabranih političkih lidera BiH. Nadamo se kako će to biti moguće završiti u roku, da i SIP može obavljati svoj posao, rekao je Moore.

Uz to, i on navodi kako je demokratsko pravo svakog pojedinca izaći ili ne na izbore, ali se nada kako će izlaznost biti velika jer što je veća izlaznost to je veće povjerenje u izborne rezultate, piše Dnevni list.